Zadar

PRIJEDLOG DONOSI ČETIRI NOVOSTI

Rezervirano za stanare Poluotoka: na 100 mjesta ostali će moći parkirati pola sata

Poznat je prvi prijedlog rješenja dugogodišnjeg problema stanara Poluotoka s pronalaskom parkirališnih mjesta, koji je posebno izražen tijekom turističke sezone.

Poznat je prvi prijedlog rješenja dugogodišnjeg problema stanara Poluotoka s pronalaskom parkirališnih mjesta, koji je posebno izražen tijekom turističke sezone.

Kako doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertina Dujele, prijedlog uključuje tri lokacije - Trg sv. Frane, Ulicu Sirac i Poljanu Plankit uključujući pristup unutar bedema. Na tim bi lokacijama oko 100 parkirnih mjesta bilo označeno za stanare Poluotoka s povlaštenim parkirnim kartama od 50 kuna mjesečno.

- Svim ostalim sugrađanima i našim dragim gostima u tim bi zonama dozvolili parkiranje do maksimalno pola sata s regulativom I. zone, upravo s ciljem potrebe izoliranih kratkotrajnih ulazaka, dodaje Dujela.

Vozači bi, naravno, platili pola sata parkinga, a na pitanje kako će kontrolirati njihov odlazak u tako kratkom vremenskom roku, Dujela odgovara: "Isto kao što kontroliramo pravilo od 3 sata". Razmišljali su i o mobilnim preprekama, no zbog korone za njih u proračunu više nema sredstava, pa će u nadzoru stalno biti djelatnici Obale i lučica.

Direktor ove gradske tvrtke, Eduard Duka, na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća obznanio kako trenutno upravljaju sa 1110 parkirnih mjesta, od čega je 700 u drugoj zoni za koju su izdali 680 povlaštenih karata.

- Oni pri tome nemaju rezervirano mjesto, ali ako parkiraju u prvoj zoni dobit će kaznu, objasnio je Duka na upit gradskih vijećnika ističući kako se jedna povlaštena karta zna koristiti i za 4 vozila.

Prema prijedlogu Komunalnog odjela, njihov broj ubuduće će se ograničiti na jedno vozilo po adresi stanovanja (obitelji), a spomenute kazne postat će prošlost, barem izvan sezone.

- Kako u 2. zoni, kao posljedica uređenja Muraja, ostajemo s umanjenim dijelom parkirališnih mjesta na ovoj strani Poluotoka, predlažemo da svi naši sugrađani s povlaštenim parkirnim kartama mogu koristiti parkirna mjesta i u I. zoni, izuzev perioda od 1. lipnja do 30. rujna, rekao nam je Dujela naglašavajući, među ostalim, i inicijativu gradske vijećnice Ive Dunatov.

Resorni pročelnik ipak ističe kako je "ovo samo prijedlog koji u ovom trenutku, bez forsiranja, transparentno komuniciraju svim potencijalnim, zainteresiranim konzumentima ove odluke (neovisno o proceduri e-savjetovanja), upravo iz razloga da se aktivno i javno uključe svojim prijedlozima u samom kreiranju regulativa".

U Komunalnom odjelu zadali su si rok do početka 2021. godine za dovršetak cijele procedure oko izmjena i dopuna te odluke. No, ostaje gorući problem nedostatka parkinga za sve vozače.

- Naglašavamo da do izgradnje novih parkirnih mjesta, bilo da je riječ o otvorenom parkingu, podzemnoj ili nadzemnoj garaži, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša ulaže i uložiti će sav potreban napor kako bi u postojećim definiranim gabaritima unaprijedili organizaciju parkinga, poručuje resorni gradski pročelnik. 

PRIKAŽI KOMENTARE (17)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA