Zadar

ONLINE PREDAVANJE

Rodna dimenzija nije zanemariva u analizi korona krize

Predavanje pod nazivom "Žene i rad - rodna dimenzija Covida-19" održat će se u ponedjeljak, 25. svibnja u 18 sati preko platforme Zoom.

Predavanje pod nazivom "Žene i rad - rodna dimenzija Covida-19" održat će se u ponedjeljak, 25. svibnja u 18 sati preko platforme Zoom. Ovim predavanjem završava mini-ciklus socioloških predavanja koja se održavaju u sklopu projekta "Mreže solidarnosti ZD".

Prošlost je obilježena brojnim ženskim pokretima kojima se zahtijevalo kraće radno vrijeme, bolje i jednake plaće, zakonom osigurana prava kao i pravo na jednaku mogućnost obnašanja svih funkcija u društvu. Izborena prava danas mnoge žene u stvarnosti nemaju.

Zbog rodne diskriminacije, predrasuda i stereotipa, žene se smještaju na manje plaćene poslove i niže hijerarhijske pozicije, češće rade na nepuno radno vrijeme, za nižu satnicu uz prekide u radnom odnosu i manjim brojem godina radnog staža zbog neplaćenog rada kojeg obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima. Zbog toga u prosjeku imaju manje valoriziranog radnog iskustva od muškaraca. Posljedice navedenog su i te da će sve više žena iskusiti siromaštvo u starosti iako su radile cijeli život zato što je postojeći jaz u plaćama izravno povezan s jazom u mirovinama.

Također, prema podacima Europskog instituta za ravnopravnost spolova žene čine većinu zaposlenih u zdravstvu (76%), pomoći u nastavi i skrbi o djeci (93%), pružanju zdravstvene njege (86%), pomoći u kućanstvu i čišćenju (95%). Profesije koje su podcijenjene i jedne od najmanje plaćenih poslova u EU. Paralelno s ovim, žene u EU u prosjeku 13 sati tjedno više od muškaraca obavljaju neplaćene poslove kao što su briga o kućanstvu i drugima.

Kada ove brojke postavimo u kontekst COVID-19 i nadolazeće ekonomske krize jasno je da je rodna dimenzija ne smije biti zanemarena već neizostavna u analizi krize s kojom se suočavamo. Radnice su dodatno izložene kršenju radničkih prava, izloženije su zarazi i još više opterećene povećanim opsegom neplaćenog kućanskog rada.

Na predavanju o ženskom radu i neizostavnosti rodne analize u vremenima krize sudjeluje dr. sc. Valerija Barada, izvanredna profesorica i pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Pitanjima rada i položaja žena u društvu već se duže vrijeme bavi u znanstvenim istraživanjima, ali i u svojim aktivističkim i feminističkim zalaganjima.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije od strane Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu projekata solidarnosti.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA