Zabava

EKSPEDICIJA NA NAJJUŽNIJU ZEMLJINU TOČKU

Rostuhar sa Zadranima podijelio iskustvo osvajanja Južnog pola

Avanturist i svjetski putnik u siječnju ove godine je, nakon 47 dana pješačenja snijegom i ledom Antarktike, stigao na Južni pol.

Kako stići na Južni pol? Prije svega, treba imati viziju i shvaćanje da ništa nije nemoguće, a onda se kvalitetno pripremiti i isplanirati ekspediciju do najsitnijih detalja.

O tim pripremama i osvajanju Južnog pola više su detalja Zadrani mogli doznati na predavanju koje je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održao Davor Rostuhar, avanturist i svjetski putnik koji je u siječnju ove godine, nakon 47 dana pješačenja snijegom i ledom Antarktike, stigao na Južni pol. Za prelazak 1.200 kilometara trebalo je na minus 40 stupnjeva hodati 11 sati dnevno.

Nakon što je proputovao više od 100 država, objavio nekoliko knjiga i bezbroj reportaža i fotografija, Rostuhar sada kamperom obilazi hrvatske gradove i opisuje ekspediciju.

Uz kadrove iz filma Polarni san posjetitelji su mogli doznati kako se za ekspediciju pripremao s Inuitima na sjeveru Grenlanda, Nenetima na sjeveru Sibira, Samijama na sjeveru Skandinavije, kao i s poznatim polarnim istraživačima. Pripreme i put često su bili izazovni, pa ne čude emocije koje su iz njega provalile po osvajanju Južnog pola.

- Hodanje je trajalo 47 dana, ekspedicija oko dva mjeseca, a priprema projekta oko tri godine. Sada kada je projekt gotov, želim što više ljudi upoznati sa svojom pričom, jer je priča nedovršena ako se ne širi, rekao je Rostuhar.

Predavanje u Zadru organizirali su Sveučilište u Zadru i Hrvatsko geografsko društvo - Zadar.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA