Zadar

2. SAJAM HRVATSKOG OTOČNOG PROIZVODA

Sajam s posvetom Ižu - škarpine, lopiž i iški specijalitet

Posebno će se predstaviti HOP sa otoka Iža sa svojom bogatom ponudom i tradicijom

Drugi sajam „Hrvatski otočni proizvod" održat će se u Zadru od 23. do 25. kolovoza u Ulici Šimuna Kožičića Benje na Poluotoku kod sv. Donata. Na Sajmu će se predstaviti bogata ponuda otoka zadarskog arhipelaga kao i susjednih otoka, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, razni likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine, pleteni pramcobrani za brodove te suveniri i nakit od prirodnog materijala.

Posebno će se predstaviti HOP sa otoka Iža sa svojom bogatom ponudom i tradicijom. U okviru sajma održat će se radionica izrade suvenira od prirodnog konopa u izvedbi OPG Maje Sučić, radionica izrade iških škarpina koju će voditi Sara Pavičić ispred Udruge „Iž u srcu", radionica lončarenja u izvedbi Narodnog muzeja i Arheološkog muzeja u Zadru s prikazom izrade Iškog lopiža, a svoju ponudu predstaviti će i OPG Barić Denis, koji će za sve posjetitelje s poznatim kuharom Renatom Kraljevom pripremati posebni iški specijalitet "Iški lopiž", u tradicionalnoj glinenoj iškoj posudi. U programu će nastupiti i klapa s Iža.

Cilj organizacije sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima te brendiranje proizvoda oznakom HOP koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Sajam je ujedno i turistička promidžba i prezentacija bogate ponude i sadržaja hrvatskih otoka.

Ove godine novih je rekordnih 27 dobitnika oznake HOP s područja Zadarske županije, 12 s otoka Pašmana, pet sa Ugljana, po tri s Iža, Paga i Dugog otoka te jedan sa Rave, što pokazuje rast otočne proizvodnje na otocima Zadarske županije i uključivanje otočnog stanovništva u projekt HOP. Na Sajmu će nastupiti i nositelji oznake HOP s ostalih otoka izvan Zadarske županije, kao posebni gosti Sajma. Rok za prijavu na sajam je 16. kolovoza.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA