SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713564000 AND gallery_id = 8639File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713564000, '8639', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) SDP performans na Narodnom trgu: Zadar je grad iz crne kronike, a vlast i dalje šuti - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

FOTO: GLASNI ZVIŽDUCI ISPRED GRADSKE UPRAVE

SDP performans na Narodnom trgu: Zadar je grad iz crne kronike, a vlast i dalje šuti

Glasni zvižduci protutnjali su jutros Narodnim trgom, točno u 10:30 sati.

Glasni zvižduci protutnjali su jutros Narodnim trgom, točno u 10:30 sati. Radilo se o SDP-ovom performansu o odgovornosti institucija oko nasilja u Zadru, koje u zadnje vrijeme puni rubrike crnih kronika lokalnih i nacionalnih medija. Vrata gradske uprave oblijepili su letcima s pitanjem "Kuda ide ovaj grad?". Povod je, osim slučaja "Daruvarac", koji je pokazao da pod hitno treba mijenjati zakon o kaznenom postupku, sve veća eskalacija nasilja i među djecom. Samo jedan primjer toga, kažu, desio se neki dan u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi.

- Želimo pokazati tamnu stranu Zadra. Gradska vlast sve ovo vrijeme šuti, mi to odbijamo. Poznato je i da Zadar ima nebrojen broj grafita fašističkih obilježja, a jedan od njih je i mural na Bulevaru "Naša oluja i dalje traje" sa vrlo vjernim prikazom fašističkog vojnika. Bojimo se da živimo već 20 godina u gradu koji ne čini ništa, a sve je to dovelo do recentnih događaja kada smo postali "grad iz crne kronike". Grad Zadar treba početi kažnjavati i sankcionirati društveno neprihvatljivo ponašanje, a to se prvenstveno može napraviti kroz akte koje Gradsko vijeće može donijeti. Postao je nesiguran za život - "grad slučaj", rekla je poslije performansa medijima Danijela Vukoša, gradska vijećnica i predsjednica Foruma žena SDP-a.
Dodaje da postoji tzv "subnekulturna scena" koja je proizvod upravo toleriranja govora mržnje i nasilja. Oni to rade, kaže, ili iz znanja ili iz neznanja.

- Umjesto da imamo škole za život, mi imamo škole opasne za život, umjesto da imamo ministre koji će osuditi nasilje, mi imamo ministricu koja kaže "tako vam je to u braku", umjesto da imamo učimo djecu toleranciji, mi učimo djecu ksenofobiji. Fokus stavljamo na žrtvu, a ne na nasilnika. Sustav treba zaštititi žrtvu, a ne da ona iznova prolazi sve traume. Danas smo oblijepili grad sa porukama koje dobivaju žrtve nasilja, kako bi građani pokušali, barem na tren, vidjeti kako se osjećaju. Da bar nemamo ono što imamo, zaključuje Jure Zubčić, član predsjedništva SDP-a grada Zadra.

Performans "Kuda ide ovaj grad?" na Narodnom trgu
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (24)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA