Zadar

EDUKACIJA U PREKU

Sigurnost turista je bitna - kako se zaštititi na 12 jezika

U okviru preventivnog projekta "Sigurnost u turizmu Zadarske županije" koji se već šestu godinu za redom, provodi u organizaciji Policijske uprave zadarske, Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru te TZ Zadarske županije, u Preku je održana "Edukacija za vlasnike obiteljskog smještaja na području Zadarske županije"

U okviru preventivnog projekta "Sigurnost u turizmu Zadarske županije" koji se već šestu godinu za redom, provodi u organizaciji Policijske uprave zadarske, Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru te TZ Zadarske županije, u Preku je održana "Edukacija za vlasnike obiteljskog smještaja na području Zadarske županije". U dvorani "Dom na žalu", uz organizacijsku pomoć TZ Preko kao domaćina, okupili su se predstavnici turističkih zajednica i iznajmljivači u privatnom smještaju otoka Ugljana i Pašmana.

Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika PU Zadarske, Ivana Marić upoznala je nazočne sa statističkim podacima o kaznenim djelima koja se događaju tijekom turističke sezone i ukazala na važnost samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca u sprječavanju počinjenja kaznenih djela, osobito imovinskih. Također je pozvala sve građane, osobito djelatnike u turizmu, na suradnju s policijskim službenicima kako bi se maksimalno smanjilo vrijeme od dojave do intervencije u slučajevima počinjenja kaznenih djela.

Kako bi se utjecalo na povećanje razine samozaštitnog ponašanja građana i razine opremljenosti objekata sredstvima tehničke zaštite te smanjio rizik da ciljane skupine postanu žrtve kaznenih djela, u okviru ovog projekta, temeljem anketnih upitnika, provodila su se istraživanja, a njegove rezultate predstavio je Tomislav Klarin s j Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. U svom izlaganju istaknuo je važnost sigurnosti kao elementa turističke ponude jer je ona gotovo preduvjet dolaska gosta u određenu destinaciju. Iznoseći podatke iz drugih istraživanja koje je Sveučilište u Zadru provodilo, ukazao je na pozitivne i negativne učinke turizma u Zadarskoj županiji kao turističkoj destinaciji, posebice na one koji su se odnosili na njeno otočno stanovništvo.

U okviru ovog preventivnog projekta županijski Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, u suradnji sa PU zadarskom, tiskao je letke "Siguran odmor" sa savjetima o samozaštitnom ponašanju na dvanaest jezika koji su uručeni iznajmljivačima i zaposlenicima turističkih zajednica kako bi oni, kao multiplikatori, savjete prenijeli što većem broju građana i turista koji borave u njihovim smještajnim objektima.

Damir Hordov iz Turističke zajednice Zadarske županije upoznao je iznajmljivače s projektom označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju brend imena "Welcome" kao i pripadajuće podbrendove "City", "Rural", "Family" i "Bike". Kako je riječ o skupini standarda i mjerila kojima se želi stvoriti nova osnova za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja te nadopuni postojećeg sustava kategorizacije s ciljem povećanja konkurentnosti i razine kvalitete apartmana, soba i kuća koje se privatno iznajmljuju, pozvao je nazočne iznajmljivače da se uključe u ovaj Klub kvalitete. Marketinškim udruživanjem stvoraju se preduvjeti za jačanje turističke sezone i pozicioniranje Zadarske županije kao prepoznatljive turitičke destinacije.

U nastavku predavanja, Sanja Bubičić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, informirala je o kamatama na kredite.

Tako za iznajmljivače na otocima (osim Nina i Vira koji su povezani mostom), kao krajnje korisnike, ona iznosi najviše 0,5% godišnje ili 0% godišnje, ovisno odabranoj banci s kojom je Zadarska županija sklopila ugovor o poslovnoj suradnji. N

One iznajmljivače koji su već dobri domaćini te su uređenjem svojih soba, apartmana/studio apartmana i kuća za odmor i pripadaju klubu kvalitete "Welcome", ostvarili hvalevrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti ponude, Sanja Bubičić pozvala je da se prijave na Javni poziv za dodjelu "Welcome" nagrada za najbolje iznajmljivače. On će biti objavljen u mjesecu listopadu na mrežnoj stranici Zadarske županije, a pobjednici će biti proglašeni i službeno nagrađeni u sklopu svečane dodjele nagrada tijekom prosinca 2019. godine. Novčane nagrade uz plakete će se dodijeliti uz predstavnike medija čime se, osim prepoznavanja, želi osigurati i medijski intenzivno promoviranje izvrsnosti, kreativnosti i profesionalnosti u području pružanja usluga privatnog smještaja kao i dodatno poticanje procesa inovacije u turističkoj ponudi te međusobno povezivanje i razmjenu iskustava svih aktera u turističkoj ponudi Zadarske županije.

Namjera je nastaviti s obilaskom i edukacijom privatnih iznajmljivača dislociranih područja Zadarske županije

 

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA