Sport

ZADARSKI OLIMPIJAC NA RADIONICI OLIMPIJSKOG ODBORA

Šime Fantela svjestan je da treneri od njega uče, ali i da treneru nije lako s njim

Mihovil je počeo već jedriti, ranu još osjeća ali mu zacjeljuje, dobro treniramo i vjerujemo da ćemo biti spremni za Olimpijske igre u Tokiju

Na godišnjem kongresa trenera, kojeg Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priređuje u zagrebačkom hotelu Westin,  lani je panelist u društvu vrhunskih trenera  bio  Edo Fantela, a ove je godine u istoj ulozi, ali među sportašima to Šime Fantela.

On je bio sudionik panela troje olimpijaca za Tokio, uz  Snježanu Pejčić i Tina Srbića te  Ivana Kvesića koji bi to svakako trebao postati jer je trenutačno u olimpijskoj kvoti svoje karataške kategorije.

Panel rasprava na temu „Od talenta do olimpijca", u kojoj su opušteno i vrlo iskreno o odnosima s trenerima i iskustvima iz svojih karijera pričali Šime Fantela, Snježana Pejčić, Tin Srbić i Ivan Kvesić, bila je iznimno zanimljiva i poučna, na trenutke i s elementima zabavnog showa. Zajedničko je svima da nitko ne bi mijenjao sadašnjeg trenera, ali i zaključak da trenerima nije lako s njima (sportašima), makar bili ujedno i roditelji, kao u slučaju Fantela.

Fantela je rekao kako će zbog Mihovilove ozljede preskočiti nadolazeće Svjetsko prvenstvo, ali budući da oni imaju svake godjne to natjecanje, nije im u prvom planu.

- Mihovil je počeo već jedriti, ranu još osjeća ali mu zacjeljuje, dobro treniramo i vjerujemo da ćemo biti spremni za Olimpijske igre u Tokiju. Nama je izuzetno bitno otići ranije u Tokio, odnosno Enošimu, već u svibnju, upoznati polje, kurente, vjetrove. Tu trošimo dosta novca, jer moramo otići i u pravo vrijeme, kad znamo da će tamo biti desetak ljudi u polju. Možeš ići sam u desetom mjeeci, ali kada si sam ne kužiš što vjetar točno radi. Nadam se da nam neki tajfun neće uzeti par dana kao što je bilo prošle godine, objasnio je Fantela svoju strategiju za Olimpijske igre.

Pričao je i o prelasku u novu klasu 49er, koja je donijela velike promjene i njemu i bratu.

- Cijeli život visim vani, a sada sam se prebacio na trapez. Percepcija je sasvim drugačija, kao i za Mihu koji je bio na dasci. To je bio za nas izazov koji nas je privukao. Iznimno je bitna automatika, da po jakom vjetru, u graničnim uvjetima, možemo savladati sve bez da pogledamo unutra, da se možemo fokusirati na vjetar, konkurente, valove, refule, taktiku, strategiju... Ako moraš razmišljati kako ćeš nešto potegnuti ili gdje zakoračiti, već si u zaostatku.

Zlatni olimpijac je govorio i o radu s drugim trenerima u dosadašnjoj jedriličarskoj karijeri. Svjestan sam da oni od mene mogu uzeti znanja i vještine koje će prenijeti poslije nekim drugim jedriličarima koje će trenirati. To je kompromis. I ja  sam od njih puno dobio. U taj odnos ulazim uvijek otvorenog srca, kazao je Fantela. Govoreći o svom angažman u ruskoj posadi elitne klase krstaša u koju je, istaknuo je Šime, ušao samo zato što ima vrhunske rezultate u olimpijskom jedrenju. Samo tako je mogao ući u  izabrano društvo jedriličara koji se regrutiraju iz nekoliko zemalja svijeta, otkrio je najbolji hrvatski jedriličar svih vremena.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA