Zadar

U ZADRU POČELI POVIJESNI PREGOVORI

Sindikat pomoraca o traženju hrvatskih brodara da zaposle Filipince za mornare

U sjedište najveće brodarska kompanije Tankerske plovidbe, danas su u Zadru počeli povijesni pregovori o uvođenju radne snage iz trećih zemalja na brodove pod hrvatskom zastavom.

ZADAR- U sjedište najveće brodarska kompanije Tankerske plovidbe, danas su u Zadru počeli povijesni pregovori o uvođenju radne snage iz trećih zemalja na brodove pod hrvatskom zastavom.
Bio je to prvi sastanak komisije udruge brodara Mare Nostrum i predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske do kojeg je došlo na inicijativu udruge hrvatskih brodara.
- U inicijativi Mare Nostrum nije u pitanju jeftinija radna snaga, već deficit zanimanja niže vrste na brodovima. Pod pojmom hrvatski pomorci podrazumijeva se kvalitetan i u u svijetu cijenjeni časnički kadar. Međutim, mehaničari, kormilari, mornari, stjuardi su zanimanja koja su na našim brodovima imaju plaće koje nisu u skladu sa standardom u Hrvatskoj i zato je do tih kadrova teže doći. Ista ta plaća za mornare pod općim pojmom Filipinci, dobro je došla u zemljama kao što su Filipini, Vijetnam, Burma itd, tako je Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Saveza pomoraca Hrvatske pojasnio ideje i stajališta brodara.

Na njihov prijedlog Sindikat pomoraca odgovara svojom prvom zadaćom - očuvanjem radnih mjesta, a onda srcem. Računaju na to kako hrvatska flota nije tolika da ne bi vlastitim ljudskim potencijalom pokrili potrebu za nižom radnom snagom na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA