SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713477600 AND gallery_id = 8811File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713477600, '8811', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Škibola potvrdio da će se palme vratiti ako se pokaže da nisu bolesne - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

STRUKA O ODVOZU STABALA S BRANIMIROVE OBALE

Škibola potvrdio da će se palme vratiti ako se pokaže da nisu bolesne

Dobrom organizacijom posla, izvođači radova mogu izvaditi palme na pravilan način i ponovo ih vratiti na slično mjesto gdje su bile, naravno ako se na mjestu gdje će biti privremeno zbrinute ne zaraze nametnikom, kažu u Nasadima

O vađenju palmi stiglo nam je stručno očitovanje iz Nasada, tvrtke koja vodi brigu o gradskim palmama. Pomoćnica direktora, dipl.ing.agr. Zrinka Prusac, potvrdila je da su palme do danas bile u dobrom stanju.

- Već pet godina tvrtka Nasadi ulaže velike napore i sredstva da bi spasila palme na javnim zelenim površinama koje su ugrožene napadom palmine pipe. To je tvrdokorni nametnik, kukac koji je poharao palme na Sredozemlju, ali zadnjih mjeseci nam se trud isplatio i neke palme su ponovo prolistale.

Palme (Phoenix canariensis) koje se nalaze ispod zgrade Ljepotice zasad su u dobrom zdravstvenom stanju, odnosno ne pokazuju simptome zaraze palminom pipom. Nasadi godinama liječe i bore se protiv agresivnog štetnika svim najmodernijim metodama koje koriste španjolska i talijanska obala.

Palme se liječe preventivno i kurativno, odnosno tamo gdje se zaraza pojavila, metodama injektiranja (ubrizgavanja) i folijarnom metodom liječenja (putem lišća). Što će biti s njima kada se izvade ne znamo, jer taj posao ne rade Nasadi. Dobrom organizacijom posla, izvođači radova mogu izvaditi palme na pravilan način i ponovo ih vratiti na slično mjesto gdje su bile, naravno ako se na mjestu gdje će biti privremeno zbrinute ne zaraze nametnikom, stoji u priopćenju.

Škibola: Palme će se vratiti budu li zdrave

Ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola rekao nam je da je njegova izjava o bolesnim palmama koju je ranije dao medijima izvučena iz konteksta, te da će se palme vratiti na isto mjesto ne budu li bolesne.

- U elaboratu tvrtke koja izvodi radove navodi se sumnja da je nekoliko palmi bolesno. One su odgovarajuće zbrinute u mjestu u okolici Zadra i nakon pregleda i dovršetka radova bit će vraćene na isto mjesto ako se pokaže da su zdrave. U svakoj drugoj opciji ŽLU će kupiti nove velike palme ili odgovarajuća drugačija stabla ako struka tako preporuči, rekao je Škibola.

Dodao je i da je izvođač radova ponudio Nasadima da sudjeluje u projektu zbrinjavanja, ali ta gradska tvrtka nije pristala to napraviti za ponuđeni iznos. Ako postoji volja, i dalje mogu sudjelovati u skrbi privremeno odnesenih palmi, kaže Škibola.

Počelo čupanje palmi na Branimirovoj obali
Foto: 057info (L. P.)
PRIKAŽI KOMENTARE (14)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA