Zadar

PRESUDA ZA NESREĆU IZ 2018. GODINE

Sletio s autoceste nakon što mu je otpao kotač s kamiona

U slučaju kada je vozilo neispravno, pri čemu dođe do prometne nesreće, Zakon propisuje da je odgovoran vozač, a ne vlasnik vozila

Općinski sud u Zadru kaznio je sa 600 kuna 29-godišnjaka iz Rijeke kojemu je na autocesti kod Zadra u vožnji otpao kotač s kamiona. Poicija je očevidom utvrdila kako je on upravljao neispravnim vozilom, zbog čega je izgubio kontrolu i sletio izvan kolnika s desne strane na bok,što je za posljedicu imalo materijalnu štetu na vozilu i lake tjelesne ozljede kod okrivljenika i putnika u teretnom vozilu. Izrečena mu je kazna od 600 kuna, koju je dužan platiti u roku od 30 dana.

Okrivljenik je uložio prigovor na tužbu, ali se nije pojavio na zakazanom ročištu, pa je sudac donio odluku bez saslušanja.

U slučaju kada je vozilo neispravno, pri čemu dođe do prometne nesreće, Zakon propisuje da je odgovoran vozač, a ne vlasnik vozila. Ako je prekršajem izazvana prometna nesreća u kojoj ima ozlijeđenih osoba kaznit će se počinitelj prekršaja novčanom kaznom propisanom za taj prekršaj, uvećanu za iznos do 2.000 kn. Kako je iz nalaza bolnice vidljivo da su oboje zadobili lakše tjelesne ozljede, sud je postupio po Zakonu, ali je s obzirom na okolnosti umjesto minimalnih 1.000 kuna izrekao ublaženu kaznu od 600 kuna.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA