Kultura

GLAZBENE VEČERI

Solisti Komornog, N. Šarić i H. Filipović u četvrtom tjednu

Četvrti tjedan 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi tri koncerta.

Četvrti tjedan 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi tri koncerta. 

Večeras u crkvi sv. Krševana u 21 sat nastupaju Solisti Zadarskog komornog orkestra. Istaknutim pojedincima Zadarskog komornog orkestra - koncertnom majstoru Zadarskog komornog orkestra i docentu violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Marcu Grazianiju, Zadranki međunarodne karijere i solo violistici Zagrebačke filharmonije Luciji Brnadić, vođi dionice violončela u Simfonijskom orkestru HRT-a i asistentu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Branimiru Pustičkom - pridružit će se koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović, prvi violončelist Minhenskoga radijskog orkestra Uladzimir Sinkevich, potom prva violistica Birminghamskog simfonijskog orkestra Milena Simović i pijanistica Katja Repušić, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Na programu je Brahmsov Klavirski kvintet u f-molu op. 34 kao i Souvenir de Florence u d-molu op. 70 Petra Iljiča Čajkovskog.

U petak, 30. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat na koncertu pod nazivom Amore Capriccioso nastupa istaknuta zadarska sopranistica Nela Šarić i pijanist Zoran Velić. Nela Šarić solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić. Usavršavala se u klasama tenora Dennisa O`Neilla te sopranistice Nuccije Focile. Pobjednica je brojnih međunarodnih pjevačkih natjecanja, između ostalog, u Japanu, Italiji, Walesu i Austriji, a bila je i finalistica Međunarodnog natjecanja pjevača Hans Gabor Belvedere u Rusiji. Splitski pijanist Zoran Velić diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija i gostujućeg profesora Karl-Heinza Kämmerlinga, kod kojeg je završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom, orkestrom HNK-a u Splitu, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkim solistima. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku. U njihovom bogatom programu pjesama i opernih arija ističu se skladatelji koji su djelovali u Zadru u 19. stoljeću - Giovanni Salghetti-Drioli i Franz von Suppé.

U nedjelju, 1. kolovoza u crkvi sv. Donata u 21 sat na rasporedu je koncert Zadar - Meksiko - Kuba. Nastupa zadarska violistica Helena Pilipović i gitarist Arturo Castro Nogueras. Helena Pilipović diplomirala je 2014. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Krešimira Petra Pustičkog. Pohađala je semestar na Visokoj školi za glazbu i kazalište Felix Mendelssohn u Leipzigu u klasi Guya Ben-Zionyja, a dvije godine studirala je na Penn State School of Music u SAD-u, gdje je dvije sezone djelovala kao prva viola Komornog orkestra Pennsylvanije. Trenutno živi u Njemačkoj. Gitarist portorikanskih, kubanskih i meksičkih korijena Arturo Castro Nogueras diplomirao je klasičnu gitaru kod Joaquína Clercha i ranu glazbu kod Antonyja Spirija na Konzervatoriju Robert Schumann u Düsseldorfu. Nastupao je diljem Europe, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Na programu su djela Nejca Kuhara, Srđana Dedića, Dušana Bogdanovića, Carlosa Fariñasa, Joséa Elizonda i Manuela de Falle.

Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr te na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA