Zadar

KONCESIONAR BI UPRAVLJAO, A GRAĐANI PLAĆALI

Sortirnica otpada proizvodila bi 11 milijuna gubitaka, a nitko ga uz Zadar ne želi pokrivati

Pogon za sortiranje komunalnog otpada, prema informacijama koje smo dobili iz Odjela za komunalne poslove nije isplativa invesicija, a većina jedinica lokalne samouprave sa zadarskog područja ne želi sudjelovati u pokrivanju godišnjeg gubitka od 11 milijuna kuna.

Pogon za sortiranje komunalnog otpada, prema informacijama koje smo dobili iz Odjela za komunalne poslove, nije isplativa investicija, a većina jedinica lokalne samouprave sa zadarskog područja ne želi sudjelovati u pokrivanju godišnjeg gubitka od 11 milijuna kuna.

"Studija je prikazala izračun troškova i koristi za poluautomatsku sortirnicu na lokaciji Biljane Donje, kojim je utvrđeno sljedeće:

Investicijski troškovi projekta procijenjeni su na 44.336.131 kuna s PDV-om.
Godišnji operativni troškovi u fazi rada sortirnice procijenjeni su na oko 14.600.000 kuna a godišnji operativni prihodi na oko 3.400.000 kuna iz čega proizlazi razlika troškova i prihoda od oko 11.200.000 kuna. Sukladno pravilima EU financiranja putem Javnog poziva, Grad Zadar bi upravitelja sortirnice morao odabrati putem postupka koncesije ili javne nabave te osigurati podmirivanje navedene razlike troškova i prihoda u iznosu od cca 11.200.000 kuna godišnje za razdoblje od 30 godina.

Budući da je Javnim pozivom utvrđena mogućnost da se više JLS-ova sporazumno prijavi za izgradnju zajedničke sortirnice, a što bi u slučaju zadarskog područja bilo tehnički i financijski najprihvatljivije rješenje, Grad Zadar je 17. rujna 2019. g. svim gradovima i općinama Zadarske županije uputio poziv za očitovanje o eventualnoj zainteresiranosti za potpisivanje sporazuma o zajedničkoj realizaciji projekta, međutim većina JLS-ova nije dostavilo pozitivno očitovanje za suradnju, navodi se u informaciji iz Grada Zadra.

Bez te sortirnice, otpad kojeg građani razdvajaju, slikovito rečeno završava u jednom košu. Sortirnica je trebala biti dio skupog Centra za gospodarenje komunalnog otopada u Biljanima, ali su na kraju "mudraci" zaključili da je to obaveza lokalaca, a pomoći će im se novcem iz EU fondova. Pa je ministarstvo kojeg vodi dr. sci Tomislav Ćorić objavilo poziv na koji će se Grad Zadar javiti ovisno o političkoj odluci, a ne studiji isplatljivosti.

Za njezinu izradu, nadležni iz gradske uprave predvidjeli su 160 tisuća kuna, a ponudu je stigla iz Zagreba od Project Factory koji je to napravio za 75 tisuća kuna s porezom. Ti su stručnjaci za 8 milijuna kuna povećali trošak izgradnje sortirnice kojeg je izrađivač plana gospodaranja otpadom do 2023. godine, također iz Zagreba, procjenjivao na 36 milijuna kuna. Ali bilo je to 2018. godine.

Godinu dana ranije podnesen je izvještaj o gospodaranju komunalnim otpadom u kojem je napisano kako je:

"U 2017. godini izrađen projektni zadatak te je započela izrada predstudije izvedivosti i idejnog rješenja s geodetskom podlogom. Ukupno je za izradu projektne dokumentacije za sortirnicu u 2017. utrošeno 217.110,00 kuna".

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA