Sport

RAZGOVOR S NADZORNIM ODBOROM URODIO PLODOM

Spas za KK Zadar: većina u Gradskom vijeću blizu odluke o davanju još 3 milijuna kuna

Kako bi direktor Željko Žilavec dobio privolu vijećnika za izglasavanje rebalansa, morat će još i pokazati papire o poslovanju u prethodnoj sezoni

Većina u Gradskom vijeću vrlo je blizu odluci o spašavanju KK Zadar i prihvaćanju rebalansa kojim će se klubu s Višnjika dati dodatna tri milijuna kuna, kako bi nastavio s poslovanjem u dosadašnjim okvirima. Na neformalnom sastanku u hotelu Kolovare ovog vikenda s predstavnicima novog Nadzornog odbora našli su se predstavnici nezavisne liste Enija Meštrovića, Akcije mladih i Mate Lukić iz HSP-a, koji je dio HDZ-ove koalicije.

Nadzorni odbor iznio je podatke o poslovanju kluba i nastojanju da se "makne" od politike, koja je do sada njime izravno upravljala. Jedan od glavnih Meštrovićevih uvjeta, da se predoče plaće svih zaposlenika i igrača, nije ispoštovan zbog zaštite osobnih podataka, ali je iznesen podatak o 435.000 kuna mjesečnih izdvajanja za plaće prve momčadi. Čak i ako se uzme da se dio ugovora plaća samo devet mjeseci u godini (rujan-svibanj), radi se o najmanje 520.000 eura, što je nešto više nego se do sada tvrdilo (450.000 eura).

Kako bi direktor Željko Žilavec dobio privolu vijećnika za izglasavanje rebalansa morat će još i pokazati papire o poslovanju u prethodnoj sezoni, što zasigurno neće biti ugodno s obzirom na objektivne poteškoće s pandemijom, ali što je tu je - nije puno kada o tome ovisi budućnost kluba. Na kraju, prevladao je stav da klub kao nespornu vrijednost treba spasiti, kad se već došlo ovdje, ali s čvrstim planom što napraviti u sljedećim sezonama.

- Očekujemo da se Nadzorni odbor sastane s vijećnicima SDP-a kako bismo došli do konsenzusa. Ove godine dovedeni smo pred gotov čin, nadzornici su izabrani legalno, ali ne i legitimno, jer ih nije potvrdilo Gradsko vijeće, no vidjeli smo da se radi o entuzijastima koji žele odmaknuti politiku iz kluba. Tražili smo i dobili podatak o tome tko je odgovoran za sastavljanje stručnog i igračkog kadra u ovoj sezoni i dobili odgovor: pročelnik za financije Ivan Mijolović, direktor Željko Žilavec i team manager Branimir Longin, tako da znamo i tko će biti odgovoran ako sezona ne bude zadovoljavajuća, kaže Meštrović. Kao posebnu važnost dodaje da se uvode dva potpisnika klupskog računa, što znači da od sada sve neće biti isključivo u rukama direktora.

S nositeljem liste složila se Drita Dunatov, koja će u slučaju dogovora dati podršku rebalansu, iako se radi o iznosu kojega blagajnica zaradi za 60 godina rada. Bio je tu Mate Lukić, kako kaže, isključivo u ime HSP-a, zadovoljan prezentiranim podacima, posebice težnjom da se prva momčad u budućnosti financira vlastitim prihodima, dok bi Grad trebao financirati mlađe kategorije.

Na sastanku nije bilo nikoga iz HDZ-a, iako je gradonačelnik Branko Dukić pozvan na njega. Nije se odazvao jer je njegov stav, smatra, dobro poznat. Nije bilo ni SDP-a, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić ponavlja stav da on klubu ne bi dao niti jednu kunu.

- Moj stav je i dalje da ne bih dao 3 milijuna kuna, nego eventualno jednu kunu i to ne iz proračuna, nego iz vlastitog džepa. Od svih korisnika proračuna očekujem da uvedu aplikaciju o trasparentnosti, da vidimo kako se troši naš novac, a ne da se mi s njima susrećemo kako bismo utvrdili da su postali transparentni. Nemam ništa protiv da moji kolege daju 3 ili 5 milijuna kuna, pa makar i za veselje, ali očekujem da transparentnost potvrđuje aplikacija a ne aklamacija, rekao nam je Vučetić.

PRIKAŽI KOMENTARE (19)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA