Zadar

27. OBLJETNICA

Spomendanom u Karinu završen program VRO Maslenica

U Donjem Karinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koji su razrušeni 13. veljače 1993. za okupacije neprijateljskih snaga

U Donjem Karinu obilježen je spomendan rušenja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koji su razrušeni 13. veljače 1993. za okupacije neprijateljskih snaga.

U Domovinskom ratu pobunjeni Srbi ustali su oružanom pobunom protiv Hrvatske države, protjerali franjevce iz ovoga samostana te opljačkali i uništili kulturno blago sačuvano kroz 6 stoljeća franjevačkog života u Karinu.

U znak odmazde za VRO „Maslenica" 13. veljače 1993. godine opljačkali su, miniranjem razrušili i obeščastili crkvu i Franjevački samostan - spomenik kulture. Obeščastili su i grob franjevaca na kojem su položieni vijenci i upaljene svijeće u spomen svim žrtvama za Domovinu..

U Programu sjećanja sudjelovali su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, zamjenik ministra i državni tajnik u ministarstvu branitelja Ivan Vukić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OSRH-a Mirka Šundova - general bojnik Boris Šerić s izaslanstvom HV-a i izaslanstvom PU Zadarske, Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije s izaslanstvom, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić te izaslanstva gradova i općina u Zadarskoj županiji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sv. misu za Domovinu u samostanskoj crkvi Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije predvodio je fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova iz Splita. Liturgijske dijelove pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj".

Ovime je završen ovogodišnji program obilježavanja 27. obljetnice VRO Maslenica.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA