Zadar

NOVI NAČELNIK NAJAVIO TRANSPARENTNO POSLOVANJE

Stankovački vatrogasci nisu mogli primiti vozilo

Vozilo je na kraju preuzela Vatrogasna zajednica Zadarske županije, a njime će županijski vatrogasni zapovjednik izlaziti na intervencije.

Nezavisni načelnik Stankovaca Željko Perica održao je sastanak s predstavnicima udruga registriranih na području Općine kako bi ih pozvao da svoje djelovanje, ako to nisu napravili do sada, usklade sa Zakonom o udrugama te dostavljaju u zakonskim rokovima financijska izvješća Ministarstvu financija. Na sastanku je utvrđeno kako su samo tri udruge s područja općine sposobne aplicirati za sredstva iz EU fondova i za županijska sredstva, a ubuduće se bez poštivanja propisa neće moći prijaviti niti za sredstva iz općinskog proračuna.

Na nedavni natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade načelnik je želio prijaviti tri udruge, ali je samo jedna prošla administrativnu provjeru konzultantskih kuća. Također, utvrđeno je kako su se u proteklom mandatu isplaćivala sredstva iz općinskog proračuna udrugama koje nisu ispunjavale ni minimalne zahtjeve iz Zakona o udrugama, nisu održavali skupštine, nisu dostavljali financijska izvješća te su takve isplate financijskih potpora bile na rubu legalnosti, otkrili su iz Liste mladih općine Stankovci.

O sadašnjoj situaciji svjedoči i nedavni događaj kada DVD Stankovci nije mogao dobiti donaciju Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogasno vozilo. Hrvatska vatrogasna zajednica zatražila je, na temelju uvida u Registar, žurnu dostavu podataka o tome je li DVD Stankovci održao izbornu skupštinu te podnio zahtjev za upis promjene u Registar udruga kako bi se mogao zaključiti ugovor o darovanju. Kako do postavljenog roka odgovor nije stigao, a nije ni mogao jer udruga nije provela potrebno usklađivanje, predsjedništvo Vatrogasne zajednice Zadarske županije donijelo je Odluku da navedeno vozilo preuzme Vatrogasna zajednica Zadarske županije, budući da ista ne posjeduje terensko vozilo kojim bi županijski vatrogasni zapovjednik izlazio na intervencije.

Iz Općine su najavili organiziranje radionice i savjetovanja za udruge kako bi ih se osposobilo za natječaje za dodjelu sredstava, od općinskih, županijskih, državnih do onih iz EU fondova. Financijske potpore iz općinskog proračuna nova izvršna vlast namjerava zadržati u dosadašnjem obimu i iznosima svim udrugama koje su usklađene sa Zakonom o udrugama te dostavljaju u zakonskim rokovima financijska izvješća Ministarstvu financija. DVD Stankovci će biti u ravnopravnom položaju s ostalim vatrogasnim organizacijama Zadarske županije te će i dalje imati mogućnost da mu se dodijeli neko drugo vozilo, kada zadovolji potrebne uvjete.

Inače, predsjednik DVD Stankovci je nekadašnji načelnik Željko Bradić.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA