Zadar

UŠTEDE ZBOG KORONE

Stankovački vijećnici traže rezanje naknada i plaća dužnosnicima

Posebne uštede predložene su kroz plaće i naknade općinskom vodstvu, pa se tako predlaže definiranje vijećničke naknade na 1,00 kn i smanjenje naknade za volontiranje načelniku na 2.000,00 kn neto mjesečno

Nezavisni vijećnici Općine Stankovci uputili su načelniku Općine i općinskim vijećnicima dopis kojim traži donošenje mjera za novonastalo stanje s epidemijom koronavirusa.

- Pozivamo Vas da svi zajedno razmotrimo mjere koje bismo mogli poduzeti kako bi ublažili negativne efekte koje će ovakva situacija izazvati, kako u cijelom društvu, tako i u našoj općini. Zbog blokade i stagnacije većeg dijela gospodarstva, izgledno je da će prihodi Općine uvelike pasti, stoga trebamo posebnu pažnju posvetiti i rashodovnoj strani, te mjerama kojima ćemo olakšati financijsku situaciju građanima. Vodeći se primjerima i inicijativama drugih Općina i Gradova, predlažemo paket mjera koje molimo da razmotrimo po žurnom postupku zbog izvanredne situacije u kojoj se nalazimo.

Među prijedlozima su privremena odluka o suspenziji kreditnog zaduživanja Općine zbog trenutne situacije, oslobađanje stanovništva i pravnih osoba od naplate komunalne naknad, odvoza smeća, plaćanja vrtića, plaćanja poreza na kuće za odmor i poreza na potrošnju na razdoblje od 6 mjeseci.

Posebne uštede predložene su kroz plaće i naknade općinskom vodstvu, pa se tako predlaže suspenzija isplata financiranja političkog djelovanja kao i naknada nadzornim i upravnim odborima, definiranje vijećničke naknade na 1,00 kn za narednih 6 mjeseci, prijedlog da načelnik i vijećnici doniraju barem jednu mjesečnu naknadu kroz akciju „Hrvatska protiv koronavirusa", smanjenje naknade za volontiranje načelniku na 2.000,00 kn neto mjesečno, smanjenje visine neto plaće za 30% svim dužnosnicima/službenicima/djelatnicima Općine i društava u vlasništvu Općine čija neto plaća prelazi iznos od 7.000,00 kn itd.

Na koncu, predlaže se rezanje proračuna za manifestacije Boćarski turnir, Advent, Velika Gospa, Oluja, Dječji festival, Prvi glas Stankovaca i sl. za 50%, kao i novčana pomoć svim osobama s područja općine koja su ostala bez posla zbog nastale situacije u iznosu 500,00 kn mjesečno, sredstva nadoknaditi rezanjem rashodovne strane proračuna, stoji u prijedlogu što ga potpisuju nezavisni vijećnici Općine Stankovci Damir Dubravica, Ana Klarić Bubica, Jadranka Orlović, Željko Perica i Marko Savić.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA