Biznis

TRGOVAČKI SUD ODREDIO NAKNADU

Stečajnoj upraviteljici Vigensa svaki mjesec 25 tisuća kuna

Nagrada stečajnom upravitelju u ovakvom se slučaju ne određuje prema prodanoj imovini, već prema ukupnoj vrijednosti imovine koja je mogla biti prodana, odnosno 94.675.178 kuna.

Kada ste stečajni upravitelj, najveća mora je da će vam automatski izbor kojim se dodjeljuju slučajevi donijeti propalu turističku agenciju ili obiteljsku tvrtku, u kojima je od imovine ostao jedan rashodovani Yugo ili neispravni fotokopirni aparat. Nema tu kruha, stečajni upravitelj izbjegava izvješća, sudjelovanje na raspravama, jer zna da se nema iz čega naplatiti.

Drugačija je bila sudbina Radojke Danek, šibenske gradske vijećnice iz redova HDZ-a, kojoj se Fortuna nasmiješila kad joj je računalo 15. listopada 2018. godine dodijelilo zadarski Vigens. Bilo je jasno da će dobro proći: direktorica Elvira Sterle prijavila je imovinu vrijednu preko 90 milijuna kuna, a kako naknada stečajnom upravitelju ovisi o prihodu od prodaje imovine, bilo je jasno da neće "mukte putovati u Zadar".

Na kraju, ispalo je još bolje: Švicarci koji su preuzeli potraživanje od Zagrebačke banke vidjeli su da iz prodaje neće vratiti uloženo, naložili su obustavu prodaje i izradu stečajnog plana, kojim će se otpisati manji dio potraživanja, dok bi se preostali dugovi od 47 milijuna kuna vratili nakon počeka od dvije godine. Nagrada stečajnom upravitelju u ovakvom se slučaju ne određuje prema prodanoj imovini, već prema ukupnoj vrijednosti imovine koja je mogla biti prodana, odnosno 94.675.178 kuna.

Za provedbu ovog posla Trgovački sud u Zadru tako je jučer stečajnoj upraviteljici odobrio nagradu za rad u iznosu od 630.000 kuna. Za svaki mjesec rada samo na ovom predmetu Danek će tako dobiti oko 25 tisuća kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA