Kultura

VRIJEDNA DONACIJA OBITELJI PREMINULOG ZADRANINA

Stipčević knjižnici ostavio bogatu građu za Zavičajnu zbirku zadarskih Arbanasa

Stipčević je zadužio svoju suprugu i sinove da knjige iz njegove privatne knjižnice raspodjele u Državni arhiv i Sveučilište u Zagrebu, te naravno dio u Zavičajnu zbirku zadarskih Arbanasa

Gradska knjižnica Zadar odnedavno je bogatija za knjižnu građu koju im je u nasljedstvo ostavio Aleksandar Stipčević (1930-2015), arheolog, bibliolog, bibliograf, albanolog, knjižničar i esejist, jedan od najznačajnijih hrvatskih knjižničara.

Stipčević se bavio umjetnošću i religijom starih Ilira, bibliografijom, općom i nacionalnom poviješću knjiga i knjižnica, napose pitanjima cenzure i sudbinom knjige u društvu. Posljednjih godina najviše je pisao o povijesti hrvatske knjige i hrvatskih knjižnica.

Uza sve dužnosti, poslove i obveze koje je više nego uspješno obavljao, nikada nije zaboravio svoje rodne Arbanase. Budno je pratio, ali isto tako i poticao kulturnu i publicističku djelatnost. Za života se zalagao da se u Arbanasima otvori knjižnica u kojoj će se prikupljati sva knjižnična građa vezana za Arbanase, što se i ostvarilo 2008. godine kada je otvoren Ogranak Arbanasi, koji od 2017. godine nosi njegovo ime.

I prije službenog otvorenja Ogranka darovao je svoje knjige kako bi se oformila Zavičajna zbirka zadarskih Arbanasa i počela prikupljati građa. Bio je prisutan na svečanosti otvorenja Ogranka, a i nakon toga u više je navrata slao poštom ili osobno donosio knjige dok ga je zdravlje služilo.

I posljednjih dana svoga života vodio je brigu o knjigama. Tako je zadužio svoju suprugu i sinove da knjige iz njegove privatne knjižnice raspodjele u Državni arhiv i Sveučilište u Zagrebu, te naravno dio u Zavičajnu zbirku zadarskih Arbanasa.
U studenome 2019. godine knjižničari Gradske knjižnice Zadar otišli su u Zagreb po darovanu građu koju su pregledali i razvrstali: 252 primjerka knjižne građe (monografije, članci, note), 13 zvučnih zapisa te sitna građa kao pozivnice, pisma, različiti dokumenti...

Među građom nalaze se vrijedne i rijetke publikacije koje će se obraditi i obogatiti Zavičajnu zbirku zadarskih Arbanasa.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA