Kultura

PREDSTAVLJANJE U BUDIMPEŠTI

Što je zajedničko paškoj i mađarskoj čipki?

U prostoru Kuće mađarske baštine, uz mađarsku čipku, bit će postavljena izložba paške čipke s eksponatima Društva paških čipkarica Frane Budak i Benediktinskog samostana sv. Margarite.

Prigodom obilježavanja dana Međunarodnog priznanja RH Veleposlanstvo RH u Budimpešti i Kuća mađarske baštine organiziraju otvaranje izložbe „Hrvatska i mađarska čipka - naša zajednička baština" uz turističku, gastronomsku i kulturnu promidžbu Grada Paga, u utorak, 15. siječnja 2019. godine.

Očekuje se da će Izložbu će otvoriti dr.Orsolya Pacsay-Tomassich, državna tajnica Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i dr.sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH.

Otvaranju izložbe i prezentaciji grada Paga bit će nazočni Katalin Beszprémy, voditeljica Odjela za primjenjenu narodnu umjetnost Doma mađarske baštine, dr.sc.Mladen Andrlić, veleposlanik RH u Mađarskoj i Ivana Herceg, direktorica Ured HTZ-a u. Grad Pag će predstavljati gradonačelnik Ante Fabijanić, predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Vičević i direktorica Turističke zajednice grada Paga Vesna Karavanić.

Paška čipka

- U sklopu ovog događanja Turistička zajednica grada Paga održat će turističku, gastro i kulturnu prezentaciju Grada Paga budući će biti nazočno stotinjak uzvanika i to predstavnici diplomatskog zbora, novinari i turoperatori. U prekrasnom prostoru Kuće mađarske baštine, uz mađarsku čipku, bit će postavljena izložba paške čipke s eksponatima Društva paških čipkarica Frane Budak i Benediktinskog samostana sv. Margarite. Cijeli događaj uljepšat će par u paškoj narodnoj nošnji, a uz to umijeće šivanja paške čipke prezentirat će čipkarica Gordana Maržić u narodnoj nošnji. Također, bit će postavljena dva štanda - jedan s turističkom ponudom Grada Paga te drugi štand s paškim sirom Paške sirane i proizvodima Solane Pag d.d. U sklopu gastro prezentacije bit će posluženi paški specijaliteti - paški sir, skuta, štrike, kolacići, padešpanji i baškotini uz pašku travaricu i vino, a cijeli događaj će se popratiti i pjesmom. Tijekom prezentacije prikazat ćemo niz promotivnih filmova s manifestacijama koje se organiziraju tijekom godine i ljepotama našeg grada, kaže direktorica TZ-a grada Paga Vesna Karavanić.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA