SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713909600 AND gallery_id = 10737File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713909600, '10737', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Sto mladih obitelji dobit će dom na Crvenim kućama, stanove će moći i unajmiti - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

NA GRADILIŠTU POLOŽEN KAMEN TEMELJAC

Sto mladih obitelji dobit će dom na Crvenim kućama, stanove će moći i unajmiti

Cijena metra četvornog bit će 1.215 eura, a onima koji ne budu mogli platiti taj iznos izaći će se ususret kroz dugoročni najam te mogućnost naknadnog otkupa

Metalni cilindar s potpisanim ugovorom APN-a, Ministarstva gospodarstva i Grada Zadra danas je zalijeven betonom na lokaciji buduće zgrade s POS-ovim stanovima na Crvenim kućama. Nakon 436 stanova koji su do sada sagrađeni u Zadru kroz ovaj program, ne bude li nepravilnosti koje su se znale do sada događati, u novoj zgradi svoj bi dom trebalo pronaći 100 mladih obitelji iz Zadra.

Cijena metra četvornog bit će 1.215 eura, a onima koji ne budu mogli platiti taj iznos izaći će se ususret kroz dugoročni najam te mogućnost naknadnog otkupa.

- Živimo u gradu u kojemu nekretnine drže visoku cijenu pa je mnogim mladima ovo prilika da dođu do svog doma u kojem će nastaviti život. Cijela struktura naše gradske vlasti podređena je mladima, od rođenja, opremanja vrtića, smanjenja cijene vrtića, opremanja novih škola, stipendiranja učenika i studenata, razvoja sveučilišta. Vjerujem da ćemo rastom gospodarskih aktivnost i gradnjom Poslovne zone Crno omogućiti njihovo zapošljavanje, rekao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

U Gradu trenutačno imaju 200 zahtjeva za stanove iz poticane stanogradnje, no očekuje se da će ih nakon revizije ostati oko 150. To znači da i dalje postoje potrebe za rješavanjem stambenog pitanja, rekao je Dukić. Kao jedno od rješenja Grad će mladima ponuditi terene za gradnju kuća u Crnome.

Direktor APN-a Dragan Hristov rekao je kako će zgrada imati sedam etaža, podrum, prizemlje i pet katova. Ukupna neto površina je 6.900 kvadrata, a subvencija države je 64 milijuna kuna, kroz vrijednost zemljišta i 19 milijuna kuna dodatnih ulaganja.

- Danas smo položili kamen-temeljac za izgradnju stanova i nadam se da ti stanovi nisu samo beton i lim, prozori i vrata, nego dom za mnoge mlade obitelji. Iz nedavne povijesti vidjeli smo što znači izgubiti dom, nadam se da će ovdje mladi imati njegovu toplinu, rekao je na svečanosti župan Božidar Longin.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Darko Horvat rekao je kako će Vlada nastaviti sa subvencioniranjem stambenog zbrinjavanja mladih, unatoč tome što su COVID kriza i potresi značajan udar na državni proračun. Ovakvim stanovima, ali i subvencioniranjem gradnje kuća, naročito u ruralnim krajevima, Vlada će nastojati spriječiti iseljavanje i selidbu mladih iz sela u gradove. Također, Vlada je i u ovoj godini osigurala 50 milijuna kuna za subvencije kupnje prvih nekretnina mladima.

- Za izvjesni broj radnih dana ovdje će svoje trajno stambeno rješenje naći mlade obitelji. Neće morati svi kupovati stanove, moći će ugovarati dugoročni najam, koji će im se priznavati pri otkupu stana. Želimo isključiti malverzacije, za to nam treba malo vremena i puno volje. Mislim da smo na dobrom putu, rekao je Horvat.

 

Položen temeljac za novu POS-ovu zgradu na Crvenim kućama
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (15)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA