Zadar

NOVA PRESUDA U SLUČAJU ANIĆ VS. BARIČEVIĆ

Sud oslobodio ugostitelja koji je načelnika prozvao zbog neplaćenog stada janjaca

Nakon što je Ustavni sud srušio pravomoćnu okrivljujuću presudu, u ponovljenom postupku ugostitelj Mile Anić iz Kruševa oslobođen je optužbe za klevetu koju je protiv njega podnijela Općina Jasenice i njezin načelnik Martin Baričević jer je u medijima davao izjave kako mu nije platio račune za janjetinu koju je Općina naručivala za prezentaciju ili za privatne potrebe njegove obitelji.

Nakon što je Ustavni sud srušio pravomoćnu okrivljujuću presudu, u ponovljenom postupku na Općinskom sudu u Zadru ugostitelj Mile Minja Anić iz Kruševa oslobođen je optužbe za klevetu koju je protiv njega podnijela Općina Jasenice i njezin načelnik Martin Baričević jer je u medijima davao izjave kako mu nije platio račune za janjetinu koju je Općina naručivala za prezentaciju ili za privatne potrebe njegove obitelji.

"Načelniče, plati račune, izija si stado janjaca. Obračun u Jasenicama. Gostioničaru Minji Aniću dodijalo besplatno hraniti općinsku svitu", samo je dio naslova koji su 2013. godine odjeknuli u medijima kao i iznos računa u visini od 148 tisuća kuna. 

Vještačenje točnog iznosa duga Općine sud je odbio jer bi se time odužio postupak, a nije od presudne važnosti, s obzirom na to da je utvrđeno kako je dug zaista postojao.

- Sud je utvrdio kako Općina Jasenice i načelnik kao ovlaštena osoba nisu podmirili sva dospjela dugovanja prema UO Anita, kao i da je okrivljenik uvjeren u sadržaj istinitosti onoga što je izjavio. Izostala je dakle neistinitost tvrdnje kao bitno obilježje klevete kao i namjera okrivljenika da iznosi neistinu. Nedvojbeno se radi o grubom izražavanju, ali okrivljenik je izjave dao smatrajući da su mu privatni tužitelji dužni i s ciljem da se na taj način, pritiskom medija, pokuša naplatiti, navela je sutkinaj Jasna Ančić Barić u obrazloženju nove nepravomoćne presude.

Zbog mogućih novih povlačenja po sudovima, sam Anić ne želi davati nove izjave o ovom slučaju, ali ipak ističe kako je "apsurdno da je bio pravomoćno osuđen iako je bio nevin".

 - U medijima sam rekao istinu da mi nisu plaćeni svi računi, a pojedeno je stado janjaca i drugih delicija, te sam zahvaljujući samo upornosti svog odvjetnika Dana Marinovića, a koji je podnio ustavnu tužbu na pravomoćnu presudu i koja je na moju sreću uvažena, te su njome ukinute osuđujuće preusde protiv mene, pa sam u novom, provedenom postupku sada oslobođen od optužbe, poručuje ugostitelj iz Kruševa.

PRIKAŽI KOMENTARE (15)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA