Zadar

NOVA REGULACIJU PROMETA, TRAŽE POMOĆ GRADA

Sveučilište mijenja vizuru nakadašnje vojarne i pokušava uvesti reda u prostor

U prostoru nekadašnje kasarne kojeg je Vlada 2006. godine dodijelila za gradnju sveučilišnog kampusa, a Grad ga je ranije preimenovao u SRC Fraka Lisica, dolazi do velikih promjena.

U prostoru nekadašnje kasarne kojeg je Vlada 2006. godine dodijelila za gradnju sveučilišnog kampusa, a Grad ga je ranije preimenovao u SRC Franka Lisice, dolazi do velikih promjena.

Izgrađen je prvi veliki objekt za potrebe Sveučilišta: studentski dom s menzom uz koje se hortikulturno uređuje okoliš. Na samom ulazu u suvremeni kompleks za studente, ostaci su nekadašnje kamene tribine uz atletsku stazu koje također više nema, a zid je s obje strane porušen.

Prostor u neposrednom okružju novoga studentskog doma i restorana još se uređuju pa je zbog toga moguće snimiti fotografije nalik onoj koju ste nam poslali, odgovor je iz Ureda rektorice na novinarski upit.

Sa Sveučilišta su uveli i novu prometnu regulaciju, pri čemu je zatvorena cesta na koju se ulazi s Puta stanova.

- U prostoru nekadašnje vojarne Franka Lisice nema glavnih i sporednih prometnica, odgovaraju sa Sveučilišta. Istina je i kako ta cesta kroz kasarnu, koju je izgradila JNA nije ni gradska prometnica, odnosno ne spada u nerazvrstane ceste kojima upravlja Grad Zadar. Tako su nam poručili nadležni iz gradske uprave koju smo pitali jesu li sudjelovali u novoj prometnoj regulaciji i hoće li je gradske službe nadzirati. O tome nema ni riječi.

Sveučilišnoj upravi je dozlogrdilo pa su uzeli stvari u svoje ruke s obzirom na to da je na tom ogromnom prostoru veliki broj korisnika, od Vodovoda do škole, komercijalnih sadržaja,  Caritasa, preko brojnih sportskih udruga dok je najveći prostor pretvoren u parkiralište te poligon auto škole.

Na taj komunalni nered svojedobno je upozorio prorektor, prof. dr. Josip Faričić, a sada Sveučilište očekuje pomoć Grada Zadra u nadzoru, održavanju čistoće, poboljšanju rasvjete i ostalim mjerama uvođenja reda.

Početkom iduće godine, novi objekti studentskog standarda dobit će veliki broj korisnika - studenata. Sa Sveučilišta su najavili kako će ovaj mjesec raspisati natječaj za buduće stanare suvremenog doma. Prije toga su im željeli osigurati više reda i sigurnosti u novom prostoru.

- Sveučilište je organiziralo i financiralo uređenje novoga kolnog priključka parkirališta s istočne strane, označivanje glavne prometnice koja prolazi uz središnje parkiralište i postavljanje tabli, odnosno prometnih znakova. Promet koji se odvija uz zgrade srednjih škola reguliran je da bude jednosmjeran. U cijelom kompleksu, po projektu ovlaštenih prometnih stručnjaka, uvedeno je ograničenje brzine na 30 km/h, a na zapadnom i istočnom ulazu u kampus postavljen je znak C22 koji označava zonu smirenog prometa (tzv. „ZONA 30")., navodi se u objavi sa Sveučilišta.

Pitali smo ih zbog čega su i dalje ograde, a nema oznake gradilišta.

- Prostor koji je ograđen predviđen je za izgradnju zgrade STEM-a s dormitorijem. Prethodno je na tom prostoru potrebno obaviti arheološka sondiranja, a po potrebi i istraživanja. Tijekom iskopa za potrebe izgradnje studentskog doma i restorana naišlo se na arheološke ostatke iz antičkog razdoblja, podsjećaju sa Sveučilišta uz najavu kako se pripremaju arheološke aktivnosti na budućem gradilištu.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA