Zadar

ZAPISNICI SA SUĐENJA ZA AFERU RIBAR

Svjedočile djelatnice Porezne uprave: Sinovčić je rekao da ćemo vidjeti svog Boga

Uoči nastavka suđenja u aferi Ribar, zakazanog za 1. prosinca, od glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića zatražili smo i dobili zapisnike s posljednja dva ročišta, kako bi javnost doznala u kojoj je fazi postupak nakon dugih 5 godina od podizanja optužnice.

Uoči nastavka suđenja za aferu Ribar, zakazanog za 1. prosinca, od glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića zatražili smo i dobili zapisnike s posljednja dva ročišta, kako bi javnost doznala u kojoj je fazi postupak nakon dugih 5 godina od podizanja optužnice.

Krajem listopada na zagrebačkom sudu ispitani su djelatnici Porezne uprave Zadar, koji imaju saznanja vezana za prvi dio optužnice. Njome se kontroverznom zadarskom poduzetniku Renu Sinovčiću, kao prvooptuženom, stavlja na teret da je od prosinca 2010. godine do srpnja 2013. godine na zlouporabu položaja i ovlasti poticao vodeće ljude u Poreznoj upravi Zadar, suoptužene Vjekoslava Jurlinu, Stoju Mučaji, Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irenu Anić, kao članove Komisije koja je odlučivala o reprogramu poreznog duga Sinovčićevog VOX-a. USKOK smatra da optuženi nisu poduzimali ovršne radnje radi prisilne naplate poreznog duga, te su neosnovano odobravali reprograme, čime su državni proračun oštetili za preko 2 milijuna kuna.

Tadašnja voditeljica Odjela 1 Službe za nadzor prisjetila se kako su Sinovčiću 2013. godine odbili odbitak pretporeza za prijenos nekretnine iz tvrtke VOX u VOX Centar, jer je zahtjev podnesen dvije godine nakon samog događaja.

- U službene prostorije došao je Reno Sinovčić s mojim pokojnim kolegom. Počeo se vrlo grubo obraćati meni, govorio mi je da provodim mobing nad kolegom, i još svakakve stvari. On se na mene obrušio putem medija, a o svemu tome bila je upoznata Stoja Mučaji koju je također vrlo grubo napao putem medija. Zbog tih ozbiljnih prijetnji koje su bile upućene spram mene i moje obitelji, ja sam odustala od tužbe za klevetu. Pokojni kolega meni je u jednom trenutku rekao da je gospodin Sinovčić njemu rekao da nam djecu neće dirati, a budući da ja imam dvije kćerke, osjećala sam se jako ugroženom i bila sam jako uplašena. U to isto vrijeme o meni je ružno govorila i gospođa Irena Anić, a na to me je upozoravala Stoja Mučaji, svjedočila je tadašnja voditeljica Odjela 1 Službe za nadzor. Na pitanje Sinovčića, istaknula je kako ipak nju osobno niti njezinog muža ili djecu nikada nije nazvao ili zaustavio na putu kako bi joj prijetio.

Njezina nadređena također je svjedočila kako je Sinovčić bio vrlo neugodan kada mu nisu odobrili odbijanje pretporeza, ali i da joj nikad ništa nije dobacivao, prijetio ili tome slično tijekom njihovih susreta u gradu.

- Rekao je: "Vidjet ćete svog Boga, ako mi ne padne na drugom stupnju". Uložio je žalbu i bila je odbijena, svjedočila je voditeljica Službe. Prema njezinom mišljenju, trebalo mu je ranije ukazati na potrebu ispostavljanja fakture za unos imovine.

- Međutim, ne znam jesu li kolegice, koje na tom poslu rade, imale vremena ući u svaku pojedinu bilancu jer je to veliki, vrlo obiman posao i zahtijeva detaljnu analizu poslovne dokumentacije.

Istaknula je i kako nije bila član komisije za reprograme, već je jedan jedini put "uskočila" na mjesto Anić kada se ova "nešto porječkala" sa Stojom Mučaji.

Prema riječima treće djelatnice Porezne uprave Zadar, koja je bila zadužena za opomene,  Sinovčić je pismenom tražio da ga se sačeka s naplatom poreznog dugovanja jer očekuje povrat PDV-a.

- Ja sam zatražila voditelja Željana Pejkovića da mi kaže "što s tim", a on mi je rekao neka sačekam, svjedočila je jedna od svjedokinja u višesatnom ispitivanju pred zagrebačkim sudačkim vijećem kojeg čine Koraljka Bumči, Renata Miličević i Jasna Smiljanić.

Na prvom od dva listopadska ročišta pročitani su i iskazi preko 50-ak drugih svjedoka, ispitanih u razdoblju od 2015. do 2020. godine. Oba dana na sudu nisu bili prisutni bivši direktori NK Zadar Novica Erlić i Dalibor Zebić, koji su također obuhvaćeni optužnicom za aferu tešku ukupno 121 milijun kuna.

 

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA