Biznis

NISU IZVRŠAVALI PROPISANE OBVEZE

Tankerkomerc povlači dionice sa Zagrebačke burze, tko će biti pogođen?

Tankerkomerc je na burzi imao 34.182 redovnih dionica u pojedinačnom nominalnom iznosu od 1.880 kuna, odnosno preko 64 milijuna kuna

Zadarska tvrtka Tankerkomerc donijela je odluku o održavanju Izvanredne glavne skupštine 18. lipnja, na kojoj će jedina točka dnevnog reda biti povlačenje dionica s tržišta Zagrebačke burze. Riječ je o potezu koji slijedi odluku same Burze iz ožujka, koja je zbog neizvršavanja obveza Tankerkomerca povukla dionice s uvrštenja te kao zadnji dan trgovine navela 21. lipnja.

Zagrebačka burza je višekratnim provjerama utvrdila da Tankerkomerc ne dostavljala godišnje i tromjesečne objave o poslovanju, da ima neispunjene financijske obveze prema Burzi te su izrečene mjere zaštite tržišta.

- Burza je utvrdila da Izdavatelj kontinuirano, u vremenskom razdoblju od 2015. do 2018. godine, nije ispunjavao obveze transparentnosti. Objavljivanjem točnih, potpunih i pravovremenih informacija, Izdavatelj pridonosi izgradnji odnosno povećanju povjerenja ulagatelja u tržište kapitala. Protivnim postupanjem ulagateljima se onemogućava donošenje informiranih odluka o ulaganju u dionice Izdavatelja, a posljedično se ugrožava i uredno funkcioniranje tržišta kapitala. Izdavatelj nije niti samoinicijativno, niti nakon niza izrečenih mjera zaštite tržišta, pokazao dobru volju i namjeru poduzimanja mjera i suradnje s Burzom, navodi se u odluci.

Tankerkomerc je na burzi imao 34.182 redovnih dionica u pojedinačnom nominalnom iznosu od 1.880 kuna, odnosno preko 64 milijuna kuna. Skupština će usvojiti odluku o povlačenju dionica te svim dioničarima koji glasuju protiv povlačenja otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.

Povlačenjem dionica u načelu se smanjuje temeljni kapital, a time i jača uloga glavnog dioničara, u ovom slučaju tvrtke Crodux Derivati Dva u vlasništvu Ivana Čermaka. Razlozi za povlačenje dionica mogu biti troškovi na Burzi, sanacija društva, vraćanje dioničarima onoga što su uplatili, ali i da se nekog isključi iz društva.

Tankerkomerc je još 2013. godine sklopio predstečajnu nagodbu, koja je na čekanju zbog zabilježbi i nejasnoća oko statusa Marine Zadar. U međuvremenu je raspisan natječaj na koji se, između ostalih, javio Dogus ali odluka o koncesionaru nije donesena.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA