Biznis

ANALIZA KOMORE O POSLOVANJU U KORONA GODINI

Tankerska imala dobiti kao Ilirija i Turisthotel zajedno, a kako će proći tuna u Japanu!?

Dinko Basioli iz Županijske gospodarske komore napravio je analizu utjecaja korona virusa na gospodarstvo u 2020. godini koje (ni)je podbacila u svim segmentima, a najviše u financijskom.

Dinko Basioli iz Županijske gospodarske komore napravio je analizu utjecaja koronavirusa na gospodarstvo u 2020. godini koje (ni)je podbacila u svim segmentima, a najviše u financijskom.

Do podataka se došlo preko fiskalizacije koja je pokazala pad za 25 posto u odnosu na 2019. godinu. Preko 54 milijuna računa lani je registriran ukupan iznos od 3.57 milijarda. To je dvije trećine iznosa prošlogodišnjeg salda blagajne na području Porezne uprave Zadar. Naravno da to nije vjerodostojan i jedini pokazatelj, jer većina poslovanja u gospodarstvu ostvaruje se bezgotovinskom naplatom računa, napominje Basioli.

Ali je dokaz da se novac prepolovio onima koji pružaju uslugu smještaja i ugostiteljstva (tablica dolje u sredini).

I dok se za promet nekretninama u 2019. godini zavrtjelo 15.2 milijuna kuna, lani je to bilo 12.5 milijuna. Iznosi prihoda prepolovljeni su u djelatnosti prijevoza i skladištenja kao i umjetnosti i zabavi.

Prošlo je ljeto bilo upola manji broj turista koji su za 35 posto manje i noćili nego li godinu dana ranije.

Fenomen korone, prema analizi Komore, povećanje je broja registriranih poduzeća u 2020. Čak 555 novih firmi, dok ih je godinu dana ranije osnovano 407 i više izbrisano (236) nego što je to bilo u prošloj godini (229).

Jesu li u pitanju novi poduzetnici koje, kako zaključuje Basioli, nije pokolebala korona kriza, ili je nešto drugo!?

Očekivano je pao prihod kod dvije najveće turističke kuće: Ilirije i Turisthotela. Prihodi su, prema izvještaju FINA-e za prvih 9 mjeseci prošle godine za obje firme ukupno prepolovljeni. Bruto dobit iznosi tek 35 milijuna, zbrojen za obje turističke kuće.

Tankerska plovidba, prema istoj analizi, isplovila je nakon devet mjeseci prošle godine sa 190 milijuna kuna prihoda i racionalizacijom troškova te su ostvarili bruto dobit od 30.8 milijuna kuna. To je 75 posto više nego za isto razdoblje 2019. godine, ističe se u analizi.

Ona nije mogla dati odgovor na najveću izvoznu granu - marikulturu, točnije tune čiji je uzgoj lani povećan, a kakve će cijene postići na japanskoj burzi zbog korone, tu su procjene podijeljene. Jedni očekuju veće, a drugi manje zarade kod najvećih konzumenata tune uzgojene u Jadranu.

Podaci o zaposlenosti, dobiveni preko mirovinskog osiguranja, oscilirali su tijekom prvog vala korone kada je bio pad, pa je za vrijeme sezone "trbuh" narastao. Na kraju 2020. godine kao i siječnja, evidentirana je " korona pozitiva" od 81 zaposlenog više nego što je to bilo u 2019. godini.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA