SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1715119200 AND gallery_id = 10805File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1715119200, '10805', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Tarik Berber Izložbu posvetio Zadru u kojem obitelj čuva njegovu prvu sliku - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

FOTO: SLIKAR KOJI IGRA ŠAH SA SVOJIM SLIKAMA

Tarik Berber Izložbu posvetio Zadru u kojem obitelj čuva njegovu prvu sliku

Izložba Tarika Berbera pod nazivom "Mademoiselle Zara" otvorena je u Knževoj palači.

Izložba Tarika Berbera pod nazivom "Mademoiselle Zara" otvorena je u Kneževoj palači. Akademski slikar s međunarodnom reputacijom, nećak slavnog Mersada Berbera, posvetio je izložu Zadru u kojem ima svoj atelijer gdje je nastao najnoviji ciklus njegovih slika.

Dio njih viđen je na izložbama po Europi, a zadarskom izložom Tarik Berber prvi put se predstavlja u Hrvatskoj. Uz 55 izložbenih slika, taj likovni događaj prati i zanimljiv katalog o Berbeovom stvaralaštvu i pogledima na umjetnost.

Berber je izložbu nazvao Mademoiselle Zara, zato što je to njegova posveta i zahvalnost Zadru. U svom zadarskom ateljeu proveo je cijelu prošlu zimu, kao što je prvi "lockdown" slikao tri mjeseca gotovo zatočen u Milanu, gdje je napravio 20 crteža. Ali svaka crtica koju je tamo naslikao, bit će, rekao je, podsjetnik na to neobično vrijeme. Tarik je zaustavio to vrijeme na jednoj od slika s motivom pandemije.

Zadarska zima je ipak bila nešto drugo. Tu imam inspiraciju energiju sunca, mora i krša, kazuje Tarik Berber koji je prije Zadra s obiteljima godinama ljetovao u Pirovcu. Zloselu, ne zaboravlja Bereber taj povijesni naziv.

Nazaobilazno pitanje i dio njegove prošlosti je stric Mersad Berber.

- Među njegovim slikama sam odrastao, igrao se i trčao. Njegovo slikarstvo je ipak u fundamentu moga, ne skriva Berber mlađi, čiji je otac, arhitekt, bio također vrstan crtač.

Iako figurativno slikarstvo nije bilo u modi, kad je Berber upisao Akademiju u Firenci, on je sa svojim profesorima našao način kako da ga vrati i razvija u svom slikarstvu.

Kada ga pitamo za njegov stil, on će reći kako da je u potrazi kroz svaku svoju sliku. I sa svakom od njih kao da igra šah. Tako je Tarik Berber nazvao proces svog slikanja. Po završetku dnevnog rada u atelijeru, a tamo je više od osam sati dnevno, on donese sliku u svoj dnevni borakavk i gleda što će joj dati, a što oduzeti, pa tko će na kraju dati šah mat u igri slikara i slike, e to je ono što će Berber potpisati. Njegov umjetnički habitus pripada Europi, ističe Berber

Prva njegova slika koju je naslikao s 15 godina čuva se u obiteljskom stanu u Zadru. Sve slike  iz zadarskog ciklusa kao i one koje bile po izložbama u Londonu, Firenci, Milanu, Istanbulu... prošle su preko zadarskog atelijera.

A tu je Stipe, kojem je Tarik Berber posebno zahvalio na otvorenju izložbe. Tko je on, pitali smo Tarika Berbera. Stipe Šimunov je moj najveći prijatelj u Zadru koji mi najviše pomaže. Ja ne vozim. A Stipe i ja smo smo posljednji put za 19 sati prevalili liniju Zadar - Milano i nazad u pripremi za ovu izložbu.

Mini - uvertiru izložbe u Kneževoj, Berber je imao u Knjigozemskoj

Zadarska izložba je otvorena do 3. svibnja i vrijedi upoznati likovni izričaj i motive portreta pejsaža Tarika Berbera.

Otvorenje izložbe Tarika Berbera "Mademoiselle Zara"
Foto: 057info (Krešimir Sorić)
PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA