Zadar

NOVI MODEL U PRAKSI ŽUPANIJSKE LUČKE UPRAVE

Tko će graditi marinu u Sv. Filipu i Jakovu - objavljen natječaj za koncesiju

Županijska lučka uprava (ŽLU), nakon skoro četiri godine priprema, objavila je jučer natječaj za koncesiju na 29 godina za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture na nautičkom dijelu lučkog područja kao i luke otvorene za javni promet lokalnog značaja - luka Sv. Filip i Jakov.

Županijska lučka uprava (ŽLU), nakon skoro četiri godine priprema, objavila je jučer natječaj za koncesiju na 29 godina za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture na nautičkom dijelu lučkog područja kao i luke otvorene za javni promet lokalnog značaja - luka Sv. Filip i Jakov.

Vrijednost koncesije je 153 milijuna kuna, potencijalni investitor obavezan je uložiti 40 milijuna kuna. Taj iznos je iz studije oprvadanosti ulaganja koja je, po narudžbi ŽLU, izrađena na Pomorskom fakultetu u Rijeci. To je prvi put da Županijska lučka uprava provodi takav model koncesioniranja i ulaganja u izgradnju luke s komunalnim i nautičkim dijelom, ističe ravnatelj ŽLU Davor Škibola i dodaje kako je takva praksa već poznata u nekoliko drugih županijskih lučkih uprava.

Naravno da se objava natječaja za koncesiju zasniva na nečijem interesu. Općina sv. Filip i Jakov bila je inicijator ovog projekta koji u prvom planu ima nautičku marinu sa 126 vezova. Prema uvjetima natječaja, potencijalni investitor ima rok od 15 mjeseci za igradnju obalnog zida s vezovima i dva lukobrana od kojih će primarni biti dug 414, a širok sedam metara. Općina Sv. Filip Jakov naručila je i  platila glavni građevinski i geotehnički projekt. Izradilo ga je društvo Pomorski projekt iz Splita.

Rok za izgradnju dijela, namijenjenog za javni linijski prijevoz i komunalne vezove, iznosi 24 mjeseca od ugovaranja koncesije. U tom dijelu buduće filipjanske luke, obaveza je izgradnja gata za eventualnu uspostavu brodske linije, primjerice s otokom Pašmanom ili pristajanje ribarskih, odnosno manjih turističkih brodova na krstarenju.

Ukoliko koncesionar ne izvrši navedene obveze, dužan je davatelju koncesije platiti ugovornu kaznu u visini od 1 posto od vrijednosti izvršenja za svaki mjesec kašnjenja. Maksimalan iznos ugovorne kazne po izvršenju iznosi 10 posto od vrijednosti izvršenja. Ako niti po dosezanju maksimalnog iznosa ugovorne kazne, koncesionar ne izvrši radove, odnosno predaju u posjed, davatelj koncesije može raskinuti Ugovor o davanju koncesije.

Nakon izgradnje dviju marina na otoku Ugljanu, ovo će biti prvo poslijeratno  ulaganje u nautički turizam na zadarskom obalnom dijelu, kojem su se svojedobno opirali mještani u sv. Filip i Jakovu.

Što bi trebala dobiti Županijska lučka uprava? Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi od 99.790,12 kuna godišnje, odnosno 2 kune po metru kvadratnom zauzetog prostora, te dva posto od godišnjeg prihoda budućeg koncesionara. I naravno gospodarenje još jednom lukom u javnom i komunalnom dijelu

 

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA