Zadar

NATJECANJE MASLINARA

Tko će pobijediti: Vulin, general Gotovina ili netko treći?

Tko su najbolji uljari s područja općine Pakoštane otkrit će II. Manifestacija mladih maslinovih ulja. Ova zanimljiva priredba drugu godinu za redom održat će se u Maškovića hanu, u subotu 12. siječnja s početkom u 17 sati.

Tko su najbolji uljari s područja općine Pakoštane otkrit će II. Manifestacija mladih maslinovih ulja. Ova zanimljiva priredba drugu godinu za redom održat će se u Maškovića hanu, u subotu 12. siječnja s početkom u 17 sati.

- Cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja, kaže Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni je organizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja. - Nastavljamo što smo lani uspješno započeli, kaže Kurtov.

On ističe da na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način, kaže Kurtov na krijući da podosta maslinara prije prerade drži ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja.

- Osim promicanja kvalitete maslinovog ulja ovime ujedno promoviramo i naš baštinski hotel Maškovića han, dodaje Kurtov.

Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji je obavio kemijsku i senzorsku analizu ulja pristiglih na ocjenjivanje ističe da su svi maslinari s područja općine Pakoštana zastupljeni sa uzorcima svojih ulja.

- Radi su o specifičnoj manifestaciji koja ima za cilj unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja, dodaje Benito Pucar,voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Sa zanimanjem se očekuje i predavanje poznatog novigradsko-zadarskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića koji će govoriti o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje čovjeka. Potom slijedi večera i druženje uz dodjelu nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja.

Tko će pobijediti Ante Vulin, general Ante Gotovina ili netko treći?!

Podsjetimo, na Prvoj manifestaciji mladih maslinovih ulja općine Pakoštane, prvo mjesto i titula šampiona pripala je Anti Vulinu, ispred generala Ante Gotovine, Nike Tute, Ljubomira Bungura, Zdravka Vulina, Jure Čudine i Roka Vujasina, koji su za svoja ulja dobili zlatne medalje. Tko će ove godine biti najbolji saznat će se u subotu, 12 siječnja u večernjim satima u restoranu Maškovića hana. Voditelj programa je Filip Erceg.

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA