Kultura

KOLAN, VRGADA, TKON

Tri multimedijalna izdanja glagoljaškog pjevanja

U petak, 04. listopada 2019. u crkvi sv. Donata u Zadru održati će se predstavljanje tri multimedijalna izdanja glagoljaškoga pučkoga crkvenoga pjevanje u Zadarskoj nadbiskupiji: Kolan, Vrgada, Tkon.

U petak, 4. listopada u crkvi sv. Donata u Zadru  održati će se predstavljanje tri multimedijalna izdanja glagoljaškoga pučkoga crkvenoga pjevanje u Zadarskoj nadbiskupiji: Kolan, Vrgada, Tkon.

Na predstavljanju nastupaju pučki crkveni pjevači iz Tkona, Kolana i Vrgade.  Multimedije će predstaviti  dr. sc. Vida Vukoja, ravnateljica  Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, znanstvena suradnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, i dr. sc. Joško Ćaleta, znanstveni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Predstavljanje se održava u organizaciji HKU Pjevane baštine, Zadarske nadbiskupije i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Multimediji su dio niza u sklopu projekta „Glagoljaško pučko crkveno pjevanje" Hrvatske kulturne udruge Pjevana baština u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i Hrvatskim katoličkim sveučilištem.  Do sada je objavljeno dvanaest multimedija: pet iz župa Zadarske nadbiskupije (Veli Iž, Radovin, Kolan, Tkon, Vrgada), jedan iz Splitsko-makarske nadbiskupija (Podstrana) i šest iz Šibenske biskupije (Vodice, Prvić Šepurina, Zaton, Stankovci, Jezera, Tisno). Svaki multimediji sadrži monografiju o povijesti i crkvenom pjevanju u dotičnoj župi, nosače zvuka (CD) s glagoljaškim pučkim crkvenim liturgijskim i paraliturgijskim napjevima iz dotični župa, te nosač slike i zvuka (DVD) s dokumentarnim filmovima o pjevanju, povijesti i običajima iz dotičnih mjesta i župa. Multimediji predstavljaju stoljetnu glazbenu glagoljašu tradiciju koje su generacije crkvenih pjevača prenosili sve do današnjih dana.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA