Biznis

OD DANAS NA ČELU TVRTKE NOVI DIREKTOR

Turisthotel i u prošloj godini ostvario značajnu dobit, prijetnja za poslovanje u 2020. - korona

Epidemija virusa korone, koja je upravo aktualna, mogla bi utjecati na tekuću turističku sezonu, ukoliko se što skorije ne spriječi, ističe Skoblar.

Uprava Turisthotela podnijela je Zagrebačkoj burzi izvještaj o poslovanju u posljednjem kvartalu prošle godine. Ovaj dio godine za turističe je firme uglavnom troškovi, jer se većina prihoda ostvaruje u drugom i trećem kvartalu, pa je očekivano i financijski rezultat negativan. No što se tiče cijele godine, ostvaren je rast financijskih pokazatelja, osim kod hostela.

Do kraja godine ostvareno je ukupno 846.632 noćenja, što je manje za 2,4% u odnosu na pretprošlu godinu. U svim objektima smještaja ostvaren je pad, ali zbog bolje strukture kapaciteta i većih cijena ostvaren je rast financijskih pokazatelja. U strukturi noćenja strani gosti čine udio od 96% a najznačajnija emitivna tržišta su Njemačka, Poljska, Nizozemska, Austrija , Mađarska i Slovačka. Ukupno ove zemlje ostvarile su 70,1% svih noćenja.

- Pad fizičkih pokazatelja pokazuje da je turistička sezona bila prilično izazovna zbog velike međunarodne konkurencije koja se vratili sa znatno povoljnijom ponudom, zatim nepovoljnog poslovnog okruženja na domaćem terenu, jer turizam još nije dobio onaj status koji zaslužuje, te smo visokim poreznim i ostalim parfiskalnim nametima cjenovno nekonkurentni u odnosu na međunarodnu konkurenciju. Prisiljeni smo kontinuirano ulagati, ali daleko više za postići isto ili manje, da bismo ostali ekonomski održivi. Problemi s radnom snagom su sve veći, što dodatno, opterećuje poslovanje, odnosno, utječe na kvalitetu usluga i na rast troškova poslovanja, naveo je u izvješću (bivši) direktor Frane Skoblar.

Turisthotel je ove godine imalo manji intezitet ulaganja - izgrađen je novi sanitarni blok u kampu na mjestu starog, kupljeno je 20 kamp kućica, ulagalo se i u ostale prateće objekte te infrastrukturu u turističkom naselju Zaton.

Ukupni konsolidirani prihodi Grupe u prošloj godini iznose 313,5 milijuna kuna i veći su za 12,2%, od čega poslovni prihodi iznose 305 milijuna kuna i veći su za 10,3%. Rast prihoda ostvaren je, gotovo, po svim segmentima poslovanja, uz usluge smještaja, pansionske i izvanpansionske ugostiteljske usluga u turističkom naselju Zaton. Ostvaren je i značajan rast prihoda kod pranja rublja i to u glavnoj praonici u Zadru. Poslovni rashodi iznose 227,45 milijuna kuna pa je bruto dobit grupe 81,3 milijuna kuna.

- Društvo je izloženo riziku promjene tečaja eura, jer je veći dio poslovanja Društva vezan za stranu valutu, tako da bi njegova promjena mogla utjecati na rezultate poslovanja. Epidemija virusa korone, koja je upravo aktualna, mogla bi utjecati na tekuću turističku sezonu, ukoliko se što skorije ne spriječi, ističe Skoblar.


Novi direktor Miro Dinčić danas preuzima dužnost
Petak je bio posljednji dan Frane Skoblara na mjestu direktora Turisthotela. Njegovo mjesto danas preuzima rođeni Zagrepčanin Miro Dinčić, dosadašnji menadžer u velikim turističkim tvrtkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Skoblar u Turusthotelu  ostaje na mjestu savjetnika.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA