Biznis

PREPOLOVLJEN BROJ GOSTIJU, ZARADA 10 PUTA MANJA

Turisthotel ostvario dramatičan pad prihoda, ali ipak uspio zaraditi 12 milijuna kuna

Već krajem srpnja Nizozemska označava Hrvatsku rizičnom zemljom, u kolovozu Slovenija i Austrija, što je negativno utjecalo i na rezultate kampa i apartmane za drugu polovicu kolovoza i rujan.

Svjetska pandemija virusa značajno je utjecala na rezultate Turisthotela u ovoj godinu. Prema izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj burzi, u prva tri kvartala godine, jedina u kojem i inače ima značajnijeg turističkog prometa, Turisthotel je ostvario ukupno 333.559 noćenja, što je 60 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Turističkom naselju „Zaton" ostvareno je 331.548 noćenja, dok je Boutique hostel Forum primio imao samo 15 posto noćenja u odnosu na 2019., ukupno 2.011.

U skladu s mjerama zaštite od koronavirusa od 17. ožujka do 11. svibnja zatvoreni su svi Turisthotelovi ugostiteljski objekti (hostel, kafići...), a TN Zaton otvoren je mjesec dana kasnije nego inače, 25. svibnja. Kako su pojedine europske zemlje počele s popuštanjem restriktivnih mjera, tako je počeo i dolazak gostiju ali su se tek u srpnju zabilježile ozbiljnije brojke. Međutim, već krajem srpnja Nizozemska označava Hrvatsku rizičnom zemljom, u kolovozu Slovenija i Austrija, što je negativno utjecalo i na rezultate kampa i apartmane za drugu polovicu kolovoza i rujan.

- Grupa „Turisthotel „od početka pojave COVID-19 s iznimnom pažnjom pratila razvoj situacije te je poduzela sve preventivne mjere da bi zaštitila zdravlje gostiju i zaposlenika te očuvala radna mjesta, sukladno preporukama nadležnih institucija. Usprkos izazovima uzrokovanim izvanrednim i nepredvidivim utjecajem pandemije korona virusa, Grupa je sve to odrađivala bez poteškoća, s obzirom na to da ima visoku likvidnost, akumuliranu iz ranijih godina. Vlada RH te nadležna ministarstva usvojila su pakete mjera potpore i pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19 kako bi se očuvala radna mjesta te pomoglo društvima prvenstveno u očuvanju likvidnosti, tako da smo korisnici svih tih mjera, kaže se u izvješću koje potpisuje novi predsjednik Uprave Rikardo Hesky.

Iako je najviše gostiju bilo iz Njemačke (34,6 posto), iz ove zemlje je zabilježen i najveći pad od 59 posto. Poljska je bila druga zemlja po udjelu (21,6 posto), a sve ostale zemlje, uključujući Hrvatsku, zastupljene su sa 6 ili manje posto gostiju. Očekivano, s padom broja gostiju padali su i prihodi od smještaja, koji su u prva tri kvartala bila 70,72 milijuna kuna, odnosno 54 posto manji nego u prošloj godini. Bruto dobit grupe iznosi 12,86 milijuna kuna, dok je prošlu godinu iznosila 114,32 milijuna. Ističe se međutim kako će pokazatelji do kraja godine biti i znatno lošiji zbog sezonskog karaktera poslovanja ali i novonastale situacije u gospodarstvu pogođene korona krizom.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA