Biznis

ZAŠTO JE POVEĆAN GUBITAK U PRVOM POLUGODIŠTU

Turisthotel ulaže u turistički proizvod ali više troši na povećane plaće sezonskog kadra

Prvo polugodište 2018. godine Turisthotel, najuspješnija zadarska turistička tvrtka, završila je s gubitkom od 14,228 milijuna kuna, koji je 94 posto veći nego lani za prvih šest mjeseci.

ZADAR- Prvo polugodište 2018. godine Turisthotel, najuspješnija zadarska turistička tvrtka, završila je s gubitkom od 14,228 milijuna kuna, koji je 94 posto veći nego lani za prvih šest mjeseci.
Turističko naselje Zaton kao nositelj njihova poslovanja, svoja vrata otvara tek u svibnju. Do kraja lipnja ostvarili su 259.636 noćenja, što je za 21 posto više od prethodne godine.
U turističkom naselju "Zaton", ostvareno je 252.300 noćenja , što je porast od 22,4% .
Iako su financijski pokazatelji rasli zbog većeg broja gostiju, od kojih je četvrtina Nijemaca, gubitak Turisthotela je povećan.
Razlog tome je velikog rasta nekih vrsta troškova, kao što su plaće, znatno povećane zbog nedostatka radne snage za sezonske poslove u turizmu, amortizacije zbog velikih investicija posljednjih godina, te otpis sitnog inventara zbog ovogodišnje investicije.

Sveukupna kapitalna ulaganja Društva do 30. lipnja iznose 136,378 milijuna kuna, uz sitan inventar, koji tereti troškove tekućeg razdoblja. Od sezone do sezone nakon koje se ostvaruje i sve veća dobit, Turisthotel intezivnog ulaže u podizanje kvalitete turističkog proizvoda.

U izvještaju Uprave navodi se kako su još 184 apartmana podigli na veću kvalitetu, u kategoriju 4 zvjezdice. Sada imaju 437 apartmana s 4 zvjezdice, što je 1970 kreveta, dok je 620 kreveta ostalo u159 apartmana s 3 zvjezdice. Posljednjim ulaganjem dobili su osam posto više ležajeva jer su novi apartmani veći. Za ovu sezonu su kupili 100 novih kamp kućica i 10 šatora i podigli kvalitetu i kapacitet kampa u zatonu koji godinama dobiva nagrada i ima međunarodna priznanja. Ulagalo se i u praonice rublja, i u Zadru i u Dubrovačkoj župi gdje je kupljena zgradu za praonicu u Zvekovici:. Ta je praonica opremljena ko i ona u Zadru, za koju je Turisthotel kupio novi tunel s pratećom opremom.
Nema razkoga da sezona 2018. u Turisthotelu ne bude bolja nego prethodna čemu stremi menadžment te tvrtke i njezini zadarski suvlasnici.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA