Zadar

CRODUX DERIVATI DVA OBJAVILI SLUŽBENO PREUZIMANJE

Tvrtka generala Čermaka ušla u Tankerkomerc - kupljen i paket dionica Bože Jusupa

Crodux derivati dva, tvrtka u vlasništvu Ivana Čermaka danas je na Zagrebačkoj burzi obavijestila o obavezi preuzimanja Tankerkomerca.

ZADAR- Crodux Derivati Dva, tvrtka u vlasništvu Ivana Čermaka, danas je na Zagrebačkoj burzi obavijestila o obavezi preuzimanja Tankerkomerca.

Spekulacije o tome kako generali preuzimanju Tankerkomerc time su dobile službenu potvrdu. I to baš danas, na dan proslave 25 godina od akcije Maslenica kada je počelo novo ratno razdoblje za Zadar i Hrvatsku.

Tvrtka generala Čermaka već je tri godine kod Tankerkomerca u najmu terminala u Gaženici. Stoga ne čudi i preuzimanje te zadarske tvrtke kojim se želi strateški upravljati s terminalom za naftu koji je Čermakov glavni biznis.

On je do petka kupio 10 posto dionica od državnog kapitalnog fonda te najveći pojedinačni udio od 24 posto od Bože Jusupa, godinama i desetljećima direktora te predsjednika NO. Uz Jusupovo ime vezani su i svi problemi koje je ovo poznato zadarsko poduzeće imalo posljednjeg desetljeća.

Dovoljno je reći kako se s dionicama Tankerkomerca nije trgovalo punih devet godina. Nedavno su prodane neke dionice za sto kuna po jednoj, a nekada je dionica Tankerkomreca dosezala na burzi i 2 200 kuna. Crodux je obavezan dati ponudu ostalim dioničarima kada postane vlasnik 25 plus jednu dionicu.

Obzirom na posljednju transakciju dionicama Tankerkomerca, ta će ponuda vjerojatno iznositi 130 kuna po dionici, što je u odnosu na stanje Tankerkomerca u kojem su obaveze i dugovi „pojeli" temeljni kapital od 64 milijuna kuna, više nego li korektna cijena.

Ulazak Crodux Derivata Dva u Tankerkomerc omogućit će konsolidaciju zadarske tvrtke, njezin opstanak, ali i isplatu dugova vjerovnicima te na kraju rješavanja odnosa s Državom oko koncesije. Bez Marine Zadar, Tankerkomerc koji je svojedobno izgradio tu prvu komercijalnu luku za nautičare na Jadranu, bio bi mrtvo slovo na papiru. Ulazak generala u Tankerkomerc politička je poruka onima koji i dalje žele dobiti koncesiju, ali i Vladi koja više od tri godine drži otvorenim natječaj bez zakonskog pokrića.

PRIKAŽI KOMENTARE (23)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA