Zadar

DARIO HREBAK PREDSTAVIO HVALJENI MODEL

U Bjelovaru se vidi gdje ide svaka kuna, četiri isplate bile su vezane za Zadar

Iz bjelovarskog proračuna vidljive su i četiri isplate vezane za Zadar, između njih 22 tisuće kuna tvrtki ARTA-ZIP Željka Mikina za košare za smeće na gradskom bazenu te 7.330 kuna Eleni Stelli za nastup na Jazzica festivalu.

Potpredsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak predstavio je jutros u Zadru svoj projekt transparentnog grada, odnosno izradu web aplikacije kojom se mogu pratiti sve isplate iz njihove gradske blagajne. Ovakva transparentnost trebala bi postati standard u svakom gradu i županiji, rekao je predsjednik zadarskog HSLS-a Ivica Žuvela.

- Pohvaljujemo Registar nekretnina Grada Zadra kojeg smo kao stranka incirali još 2016. godine. On ipak nije tako transparentan kao bjelovarski model, jer gradski službenici imaju potpuni pristup, a mi, obični građani drugog reda, nemamo, rekao je Žuvela.

Predstavljajući aplikaciju Hrebak je rekao kako su u njemu vidljive sve isplate po ključnim riječima, OIB-u, datumu isplate, visini isplate... I njemu samome omogućio je bolji uvid u neke niže isplate do 1.000 kuna, koje obično prođu "ispod radara" gradonačelnika. Na ovaj način i on i oporba i građani u svakom trenutku mogu vidjeti na što se i koliko troši.

- Građani smatraju da su gradonačelnici lokalni šerifi, a ja ne želim nositi tu stigmu. Model kojim se upravlja Hrvatskom je potrošen, zasnovan na starom, birokratskom, socijalističkom modelu. Građani smatraju da je korupcija najšire raširena na lokalnoj razini, da su političari jedna kasta, što oni iz dana u dan dokazuju. Ja želim pokazati da možemo drugačije, rekao je Hrebak, dodajući kako su se vrlo rijetki kod njega interesirali kako to funkcionira.

Uz druge mjere poput zabrane zapošljavanja i smanjenja broja zaposlenih (na račun 12 zaposlenika koji su otišli u imovinu), pohvalio se i privlačenjem europskih sredstava. Samo u prošloj godini odobrena su 92 milijuna kuna, što je veliki iznos za ovoliki grad.

Hrebak je na svom primjeru novinarima pokazao kako radi aplikacija, a iskušali smo ju i mi unoseći ključnu riječ "Zadar". Iz bjelovarskog proračuna vidljive su četiri takve isplate - za prijevoz na Wings for Life, opremanje vatrogasne mladeži za natjecanje u Zadru, 22 tisuće kuna tvrtki ARTA-ZIP Željka Mikina za košare za smeće na gradskom bazenu te 7.330 kuna Eleni Stelli za nastup na Jazzica festivalu.

- Daj bože da su ovakve aplikacije funkcionirale u Nrežišćima ili Škabrnji, dometnuo je Žuvela.

Hrebak je danas iz Zadra najavio i formalnu kandidaturu za predsjednika HSLS-a, na kojem se nada naslijediti Darinka Kosora, koji se neće kandidirati za novi mandat.

- Redovni izborni sabor je 16. studenog. Spreman sam preuzeti odgovornost, kao što sam ju preuzeo kada sam se kandidirao za gradonačelnika Bjelovara te pobijedio i HDZ i SDP. U stranci sam već 14 gdoina, osjećam da je došlo vrijeme da podignemo HSLS i napravimo novu modernu, liberalnu stranku kao što je bila početkom devedesetih, jaku, pametnu, racionalnu, s velikom podrškom hrvatskih birača, najavio je Hrebak.

PRIKAŽI KOMENTARE (33)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA