Zadar

SVE VIŠE DESNIH UZ TRI LISTE GRUPE BIRAČA

U borbi za Gradsko vijeće Zadra 11 lista: zviždačica Drita Dunatov čuva leđa Meštroviću

Za Gradsko vijeće Zadra prijavljeno je 11 lista, što je uz šest lista za gradonačelnika Zadra, rekord ovih lokalnih izbora u Zadarskoj županiji.

Za Gradsko vijeće Zadra prijavljeno je 11 lista, što je uz šest kandidatura za gradonačelnika Zadra, rekord ovih lokalnih izbora u Zadarskoj županiji.

Među listama za Gradsko vijeće, koje će, kao što je već poznato, brojati 27 umjesto dosadašnja 31 vijećnička mjesta, dvije su sastavile grupe birača ili kako se to prije nazivalo - nezavisne liste. Nositelji su Denis Barić i Enio Meštrović dok je  Denis Bruketa u međuvremenu osnovao Stranku za Zadar. Sva trojica su poznata javnosti, s tim da je Barić, kao predsjednik Otočkog sabora prvi put formirao listu bodula, tražeći pravo na glas u Gradskom vijeću s obzirom na to da otoci formalno pripadaju Gradu Zadru. Glas Gradske tržnice do sada je puštala u javnost Drita Dunatov, zviždačica s pijace koja drži leđa nositelju liste Eniju Meštroviću.

Ostale liste kreirale su stranke koje egzistiraju u Gradu Zadru, osim MODES-a. Njih nema na ovim izborima za GV Zadra, a nakon izbora 2013. godine bili su veliki koalicijski partner HDZ-a. Među svim tim strankama, nova je pojava Generacija obnove - jedna od četiri stranke koja se nalazi u koaliciji triju stranaka okupljenih kao Hrvatski suverenisti. Nositelj te liste je Tomislava Jergan, bivša gradska vijećnica HRAST-a.

Za izbore za Gradsko vijeće formirana je lista Hrvatske stranke prava Ante Starčević u stečaju, a nositelj je Slobodan Dević Pićo. On je ostao vjeran toj stranci u kojoj je 2017. godine bio i predsjednik stranačkog Odbora za branitelje, zadužen za Dalmaciju.

Na desnoj strani je i lista Domovinskog pokreta. Nositelj je liječnik Damir Biloglav, a treći na listi je Danijel Kotlar, bivši dožupan iz vremena kada je bio član HSP-a, tada koalicijskog partnera HDZ-u.

Najveću koaliciju okupio je SDP s Akcijom mladih, HSS-om, Centrom te Građanskim liberalnim savezom. Nositelj liste je nezavisni Marko Vučetić.

U HDZ-ovoj koaliciji je po tko zna koji put redizajnirani HSP, Stranka umirovljenika i Narodna stranka - Reformisti.

MOST samostalno izlazi sa svojom listom koje je nositelj Mladen Malta, jedan od aktivnih i kvalitetnih vijećnika iz prošlog saziva Gradskog vijeća Zadra.

Svoju listu i za ove izbore ponudila je Stranka hrvatskog zajedništva s uvijek istim nositeljem Miljenkom Marićem. Nova kombinacija je Demokratska stranka umirovljenika s HNS - Liberalni demokrati te HSLS-om. Nositelj je Mario Skelin. On je kandidat i za gradonačelnika Zadra ispred iste koalicije. Skelin, koji je na parlamentarnim izborima lani bio nositelj liste HNS-a za IX. izbornu jedinicu, predstavljen je nedavno na Forumu kao predstavnik Nezavisne liste, HNS, HSLS i DSU - nove političke platforme koju je promovirao koordinator Kristijan Kapović.

Tko god dobio prevagu u Gradskom vijeću, jedno je sigurno - u njemu više neće biti Zvonimira Vrančića jer nije na listi HDZ-a nakon što je dva puta bio predsjednik Gradskog vijeće te gradonačelnik Zadra.

PRIKAŽI KOMENTARE (63)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA