Zadar

NEDOSTATAK STRUČNOG KADRA U ŠKOLAMA

U elitnoj zadarskoj gimnaziji matematiku će predavati - inženjer građevine

kako se nije javio niti jedan profesor matematike, ili inženjer matematike s položenom pedagoškom skupinom predmeta, zaposlili smo kandidata koji udovoljava uvjetima, kaže Pedišić

Gimnazija Franje Petrića, koja je dala brojne državne prvake iz matematike, ovih je dana na mjesto profesora iz ovog predmeta zaposlila - inženjera građevine! Riječ je o problemu koji već godinama muči ravnatelje škola u Hrvatskoj, a to je nedostatak stručnog kadra za predavanje prirodnih predmeta, prvenstveno matematike i fizike, a potom i kemije i biologije.

- Radi se o zapošljavanju na određeno vrijeme, a kako se nije javio niti jedan profesor matematike, ili inženjer matematike s položenom pedagoškom skupinom predmeta, zaposlili smo kandidata koji udovoljava uvjetima u okolnostima tzv. nestručne zastupljenosti predmeta, kaže ravnateljica Blanka Pedišić.

Od ove školske godine u mirovini je Aida Vlainić, mentorica državnih prvaka, koju će u svakom pogledu biti teško naslijediti, jer je u državi teško naći osobe koje će se u tolikoj mjeri davati poslu kojeg rade. Za sada u Gimnaziji nemaju problema s mentoriranjem najboljih učenika, jer su ih preuzeli profesori koji su i do sada bili u tom procesu, ali dugoročno postoji velika bojazan da s nadarenima neće imati tko raditi.

- Nekoliko naših učenika vratilo se u Zadar i predaje matematiku, ali to su iznimke. Najbolji učenici najčešće se niti ne vraćaju u Zadar nakon studija, već se zapošljavaju kao programeri, eksperti, u bankama, na Wall Streetu, za plaću koja je i nekoliko puta veća od prosvjetarske, kaže Pedišić.

Kada se na kraju raspiše natječaj za rad na neodređeno vrijeme, pojavi se interes nekoliko kandidata iz unutrašnjosti, ali oni najčešće odustanu zbog troškova života u Zadru. Svi u školstvu spremaju se za eskalaciju problema, kada neće preostati drugo nego zapošljavati inženjere, a možda i profesore društvenih smjerova, da predaju matematičarima i fizičarima.

PRIKAŽI KOMENTARE (26)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA