Zadar

DJEČJI VRTIĆI RADOST I SUNCE OBJAVILI ODLUKU

U gradske vrtiće upisano 274 djece, na listi čekanja ostaje ih više od 300

Mislim da će na kraju ostati neupisano svega 50 ili 100 djece s najmanjim brojem bodova, uvjeren je Nekić

Dječji vrtići Radost i Sunce objavili su rješenje o upisu djece u vrtiće za sljedeću pedagošku godinu. U rujnu će u gradske vrtiće, uz do sada upisane, krenuti još 274 mališana, čime će se broj polaznika dvaju gradskih vrtića zadržati na oko 1.600.

Liste otkrivaju kako je izvan vrtića ostalo oko 400 djece - 308 ih nije upisano a 91 nije imalo uvjete za upis. Prošle godine na listi neupisanih bilo je stotinjak djece više, a pročelnik Odjela za Odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić smatra da te brojke u ovom trenutku nisu realne.

- Po podacima iz ove objave dalo bi se naslutiti da oko 300 djece ostaje bez smještaja u vrtiću, no poučeni iskustvom iz prošlih godina znamo da je broj dosta manji, jer je dio njih već smješten u privatnim vrtićima, s kojima Grad Zadar ima ugovor, pa roditelji djecu upisuju pod istim uvjetima kao u Radost i Sunce. Oni koji su sada primljeni a bili su smješteni u privatnim vrtićima također će nekima otvoriti mjesta, tvrdi Nekić, dodajući da će se prave brojke vidjeti tek kada počne pedagoška godina.

Početkom rujna na Višnjiku bi se trebao otvoriti vrtić koji će primiti još 50 djece, a u dogledno vrijeme na Mocirama obnovljena Pčelica s osam skupina, odnosno 150 djece. Time bi se u potpunosti trebala zadovoljiti potražnja za ovim oblikom odgoja djece.

- Osim toga, grad je odlučio zaposliti i trećeg odgojitelja u pedagoškim skupinama kako bi se mogao podići broj upisane djece, a i Vlada donosi odluku da se može upisati 20 posto više djece od dosadašnjeg pedagoškog standarda. Mislim da će na kraju ostati neupisano svega 50 ili 100 djece s najmanjim brojem bodova, uvjeren je Nekić.

Inače, ove je godine pravo na izravni upis (socijalne i slične kategorije) dobilo 40 djece, 89 ih je imalo 100 bodova, što okvirno znači da se radi o djeci zaposlenih roditelja s troje djece u obitelji, a najmanji broj potrebnih bodova za upis bio je 95, iako svi ni s njime nisu dobili pravo na upis. Neupisani će se tijekom pedagoške godine raspoređivati u vrtićima kada se za to steknu uvjeti.

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA