Kultura

ŠESTI BROJ GLASNIKA SVEUČILIŠTA U ZADRU

U Lanterni o sportskim uspjesima zadarskih studenata

Prilozi u ovom broju Lanterne potvrda su naše otvorenosti i transparentnosti unutar i izvan institucije, ističe rektorica Vican

Izišao je šesti broj Lanterne, Glasnika Sveučilišta u Zadru, koji donosi rekapitulaciju akademskog i studentskog života u ovoj ustanovi u drugoj polovici 2018. godine. O svom radu i novostima na Sveučilištu u ovom broju govore doc. dr. sc. Ana Marija Rogić, dr. sc. Leonardo Marušić, Monika Marić, doc. dr. sv. Zdenko Dundović, prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, doc. dr. sc. Danijela Birt Katić, dr. sc. Tado Oršolić, prof. dr. sc. Damir Magaš i drugi, a poseban je dio posvećen sportskim uspjesima studenata Sveučilišta u Zadru.

- Lanterna donosi mnoge značajne događaje tijekom posljednjih šest mjeseci, dokumentirajući brojne visokoobrazovne sadržaje. Slikom i riječju predočena je cijela lepeza sveučilišnih ostvarenja, što pokazuje našu zajedničku djelotvornost i kvalitetu rada, istaknula je u uvodnoj riječi rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

- Naše Sveučilište odlikuje supstancijalna predmetno-sadržajna raznolikost s obzirom na znanstvenu, nastavnu i projektnu razgranatost u društvenom, humanističkom, tehničkom, prirodnom, biotehničkom, biomedicinskom i interdisciplinarnom području. Istodobno, povezuju nas intelektualna energija, visoka motiviranost i optimizam, a to i jest ono što nam garantira uspjeh. Lanterna nam objavljuje sportska, akademska i druga postignuća naših studenata, zbog čega ne možemo zatomiti divljenje i ponos. Prilozi u ovom broju Lanterne potvrda su naše otvorenosti i transparentnosti unutar i izvan institucije, ističe rektorica Vican.

Lanterna donosi priču o studentima Primijenjene ekologije u poljoprivredi, Domagoju Mikuliću i Davidu Šari, koji su na 5. nacionalnom studentskom natjecanju u kreiranju eko-inovativnog prehrambenog proizvoda Ecotrophelia, održanom 12. lipnja 2018. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, osvojili treće mjesto. Oni su predstavili Melissimo, prehrambeni inovativni ekološki proizvod od meda koji svojom laganom pjenastom teksturom i osvježavajućim aromatičnim okusom zadržava sve blagodati koje nudi med. Takav jednostavan proizvod nudi doživljaj meda u drukčijem obliku sa svim njegovim ljekovitim i hranjivim svojstvima, ističu studenti.

Doc. dr. sc. Ana Marija Rogić, ECTS koordinatorica Odjela za pedagogiju, ističe kako je svake godine broj studenata pedagogije zainteresiranih za studijski boravak na inozemnim visokoškolskim institucijama osjetno raste. Što se tiče dolazaka ovaj odjel, najviše ih je bilo iz Poljske, dvije studentice iz Češke Republike te po jedan iz Rusije i Turske.

Dr. sc. Leonardo Marušić, pročelnik Pomorskog odjela, predstavio je projekt BE UNIZD, čiji je cilj unaprjeđenje i internacionalizacija Sveučilišta, posebno u tzv. STEM područjima.

- Pomorski odjel u ovom trenutku izvodi dva preddiplomska studija, nautike i brodostrojarstva, ali nemamo niti jedan diplomski studij, i sami ga ne možemo pokrenuti jer nemamo dovoljno nastavnog kadra, uz napomenu da su nam nastavnici već preopterećeni. Međutim, s partnerskim institucijama možemo izvoditi studij u kojem dijelimo odgovornost pa to neće donijeti preveliko dodatno opterećene za naše nastavnike. Takav međunarodni studij može biti vrlo atraktivan za studente jer podrazumijeva boravak i stjecanje znanja i iskustava u raznim zemljama te dobivanje nekoliko diploma, s obzirom na to da će svaka od partnerskih institucija izdati svoju diplomu. I konačno, ideja studija je dati studentima znanja koja će im, nakon što odluče prestati ploviti, olakšati zapošljavanje na kopnu. Drugim riječima, ishodi učenja odnosit će se na poslove u brodarskim tvrtkama, lukama i lučkim upravama, poslove vezane za špediciju i osiguranje, inspekcijske i agencijske poslove, ističe Marušić.

Lanterna donosi i prikaz interdisciplinarne arhitektonsko-urbanističke ljetne radionice "Zadar – grad i otoci", kao i intervju s novom predsjednicom Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru Monikom Marić. Dr. sc. Josip Balabanić govori o značaju Zadarskog kalendara iz benediktinskog samostana sv. Krševana 1322, koji je svjedočanstvo o našoj živoj uključenosti u prirodoznanstvena zbivanja tadašnjega svijeta Zapada i naše pripadnosti kulturnom krugu europskih i mediteranskih zemalja.

Doc. dr. sc. Zdenko Dundović, v. d. pročelnika Teološko-katehetskog odjela na znanstvenom skupu o završetku Prvog svjetskog rata u Dalmaciji, organiziranom u povodu stogodišnjice završetka Velikog rata, održao je zanimljivo predavanje o ulozi vojnih kapelana na bojišnici. Posebno je zanimljiv slučaj mladog kapucina Karla Pavića, podrijetlom iz Sukošana, nastanjenog u Zadru.

- On je nedugo nakon svećeničkoga ređenja, pod redovničkim imenom fra Klement Marija Pavić, u dobi od 26 godina dodijeljen kao vojni kapelan 23. domobranskoj pješačkoj pukovniji u Zadru. Poslije je upućen u Galiciju, ali je u razdoblju od 1915. do 1918. godine promijenio nekoliko službi u sklopu postrojbi austrougarske vojske. Konačno je premješten u Feldsuperiorat u Beču, a njegova zamršena životna priča, koja je u konačnici završila njegovim napuštanjem kapucinskoga reda, zorno pokazuje razorne psihološko-sociološke posljedice zbivanja tijekom Prvoga svjetskog rata, kaže Dundović.

Novi broj Lanterne besplatno je dostupan u svim prostorima Sveučilišta u Zadru.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA