Kultura

ON SE SA 70 GODINA NE MOŽE JAVITI NA NATJEČAJ

U MAS-u se mijenja najstariji i jedini ravnatelj Ivo Fadić

Upravno vijeće na čelu s Mladenom Pešićema kao novim predsjednikom objavilo je natječaj za ravnateljsko mjesto Muzeja antičkog stakla (MAS).

ZADAR- Upravno vijeće na čelu s Mladenom Pešićem kao novim predsjednikom objavilo je natječaj za ravnateljsko mjesto Muzeja antičkog stakla (MAS).

Novi mandat od četiri godine sigurno više ne može tražiti dosad jedini ravnatelj dr. sci Ivo Fadić koji ima 70 godina. On je imenovan za vršitelja dužnosti ravnatelja tog novog zadarskog muzeja 2006. godine. MAS je službeno otvoren 2008. godine. Na natječaju 2011. godine, Fadić je imao protukandidata u Šimi Peroviću, višem restauratoru i kustosu tog muzeja. Na prošlom natječaju, kada je Fadić sa 65 godina ponovno imenovan, nitko se osim njega nije javio. Prema neslužbenim saznanjima, za jučer objavljen natječaj ima zainteresiranih kandidata. Od njih se traže standardni uvjeti prema Zakonu o muzejskoj djelatnosti te četverogodišnji program rada. Osnivač Muzeja antičkog stakla je Država. U mandatu ministra kulture Bože Biškupića on je bio "perjanica", pa ne čudi da ga on obilazi svakog ljeta da vidi što ima novog.

Ministarstvo kulture je odredilo i troje članova Upravnog vijeća: uz Mladena Pešića, novog ravnatelja Centra za podmorsku arheologiju, pročelnicu za kulturu Dinu Bušić, treći je stari novi član Miljenko Domijan. On je, naime, u ranijem sazivu kao "dobri duh" gradnje tog muzeja, kako mu se tepalo na otvorenju, bio predsjednik Upravnog vijeća. Iz redova zaposlenika po odabiru Stručnog vijeća MAS-a je Jadranka Belavski, diplomirana arheologinja. Ona je zamjenica predsjednika UV-a, dok sve zaposlenike te ustanove u Upravnom vijeću predstavlja Fabija Franulović, diplomirana turistička komunikologinja.

Upravno vijeće provjerava zakonitost natječaja, odnosno jesu li sve prijave valjane. Može dati svoju preporuku za izbor, ali je to zakonski prepušteno aktualnoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA