SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1711666800 AND gallery_id = 8502File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1711666800, '8502', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Zbog ovakvih pomoraca Hrvatska je na bijeloj listi - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

POHVALE DRŽAVNE TAJNICE ZA DAN POMORACA

Zbog ovakvih pomoraca Hrvatska je na bijeloj listi

U Zadru se slavi Dan hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Polaganjem vijenaca u more obilježen je zaštitnik sv. Nikola. U Arsenalu održati svečana akademija na kojoj će među ostalim priznanje dobiti posada Lučke kapetanije koja je za nedavnog nevremena spasila život pacijentici iz kali koju su unatoč nemogućim uvjetima prevezali u zadarsku bolnicu.

ZADAR - Pomorska škola Zadar ogledni je primjer obrazovanja pomoraca zbog čega je Hrvatska na bijeloj listi sa svojom zastavom i "brevetima".

U zadarskoj školi eksperimentalno se provodi i nastava na engleskom jeziku, istaknula je to državnica tajnica pomorstva Maja Markovčić Kostelac na predstavljanju najmodernije opreme u Pomorskoj školi. Moćni stroj prvi put je sufinanciralo Ministarstvo pomorstva koje je dalo dva milijuna kuna pomorskim školama. Dogodine će biti tri milijuna, najavila je državna tajnica koje od 1. siječnja preuzima najveću funkciju koju je itko imao iz Hrvatske. Postat će izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora. Kao prva žena cijenjena u hrvatskim pomorskim krugovima, ona je zaslužna i za stimuliranje domaćih i stranih brodara za ukrcaj na vježbenički staž. I to Ministarstvo financira  i potiče čak i posrednike za strane brodove kako bi što više ukrcalo učenika i studenata s diplomom.

Na naš upit treba li tu veza ili postoji model za ukrcaj, dodatno pojašnjenje dao je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole govoreći o tradiciji koja se u pomorstvu ne može nazvati nepotizam, kada prednost dobivaju sinovi pomoraca koji navigaju na toj kompaniji, ponekad i u tri generacije. 

- Predstavnici brodara, nastoje dobiti što bolje kadrove, pa dolaze u našu školu i provjeravaju na kakvoj se opremi obučavaju ili kakve vještine imaju. Dođu i onda počnu s učenicima razgovarati na engleskom, približio je Perković specifičnosti  kadroviranja u pomorstvu.

Državna tajnica Markovčić Kostelac najavila je i kako će pojednostavniti proceduru dobivanja pomorskih zvanja.
Predstavnicima Ministarstva, učenici Pomorske škole na engleskom jeziku demonstrirali su spremnost za plovidbu nepoznatim morima. Za nju će se osposbiti uz pomoć  nove opreme: 30 moćnih računala sa simulatorom na šest brodova (iza čega su kilometri kablova), od čega na dva virtualna broda postoji prostor u realnom vremenu.
Ravnatelj Svetko Perković pohvalio je svoje učenike koji su, kako je rekla državna tajnica, "srce budućnosti hrvatskog pomorstva". Učenici Pomorske škole u Zadru na suvremenim simulatorima spremaju se za navigaciju na brodovima nove generacije.

 

Dan pomorstva Hrvatske obilježava se u Zadru
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA