Zadar

BISKUP ROGIĆ DRŽAO MISU

U Stankovcima otkriven spomenik fra Julijanu Ramljaku

Godine 1947. uhitila ga je „narodna vlast" i osudila na 18 godina robije s prisilnim radom i pet godina gubitka svih građanskih prava

U nedjelju 25.studenog 2018.g. u nazočnosti velikog mnoštva vjernika župe Stankovci i okolnih župa otkriven je spomenik fra Julijanu Ramljaku, simbolu žrtve i stradalnika komunističkog režima . Svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić uz koncelebraciju s brojnim svećenicima.

- O fra Julijanu Ramljaku može se daleko puno toga više reći i napisati. Spomenuti podaci dovoljno govore o njegovu značaju kao čovjeku, redovniku i svećeniku, o njegovoj odlučnosti i ustrajnosti u obrani vjere, Crkve i hrvatskoga naroda, o njegovu odnosu prema čovjeku bez obzira kojem narodu, vjeri i staležu pripada, te spremnosti na žrtvu u obrani svojih načela po cijenu života. U Domovinskom ratu posebnu okrjepu pružao je hrvatskim braniteljima. Ramljak je ukupnim svojim bićem kroz život, bez obzira na uvjete, prolazio uspravno i nije se dao lomiti nasilnicima, svjedočeći svoju vjeru, svoje svećeništvo i redovništvo, svoje čovjekoljublje i domoljublje. Svakako, fra Julijan Ramljak spada među one hrvatske žrtve, koje su u hrvatskim zatvoreničkim patnjama ostavile poseban pečat. Neka ovdje nazočan njegov lik bude podsjetnik na još jednog heroja vjere. Neka njegov primjer i nas uči ustrajnosti, žrtvi, ljubavi i istini nebeskog kraljevstva u koji i mi želimo stići - rekao je šibenski biskup mons.Tomislav Rogić.

Fra Julijan Ramljak rođen je u Siveriću 1918. godine. Godine 1947. uhitila ga je „narodna vlast" i osudila na 18 godina robije s prisilnim radom i pet godina gubitka svih građanskih prava. U Staroj Gradiški odrobijao je 15 godina. Nakon izlaska iz zatvora i kratkoga oporavka, opet se uključio u pastoralnu službu kao župnik na Studencima i u Stankovcima, pastorizirajući neko vrijeme i susjednu župu u Banjevcima. Svoja zatvorenička iskustva opisao je u knjizi Nečastiva urota.

U jugozatvorima bio je zlostavljan, mučen glađu, premlaćivan, ponižavan i iscrpljivan teškim radom. Komunistima, njegovim tamničarima, bilo je najgore što ni batinama ni samicama nisu mogli slomiti njegov duh i vjeru. A još im je gore bilo kada su ga pustili na slobodu jer fra Julijan je svima sve oprostio i nikada ni o kome nije govorio s mržnjom. Posljednje godine života proveo je u Drnišu i naposljetku u Omišu. Pokopan je na Visovcu 16. prosinca 2005. g.

Nakon završetka misnog slavlja šibenski biskup mons. Tomislav Rogić otkrio je i blagoslovio spomenik pored župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stankovcima. Spomenik je na prijedlog mjesnog župnika fra Marka Nimca izradio kipar Slaven Miličević a izliven je u bronci uz velikodušnu financijsku pomoć župljana župe Stankovci.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA