Zadar

AKCIJA MLADIH ISPRED ZATVORENOG NARODNOG MUZEJA

Akcija mladih: U uređenim zemljama Peroš bi dala otkaz

Ispred za posjetitelje zatvorenog Narodnog muzeja jutros su se okupili članovi Akcija mladih kako bi ponovno upozorili na način ravnateljice Renate Peroš, jedine od 20 ravnatelja županijski ustanova koja se jučer nije pojavila na sjednici Županijske skupštine kako bi branila svoje izvješće.

Ispred za posjetitelje zatvorenog Narodnog muzeja jutros su se okupili članovi Akcije mladih kako bi ponovno upozorili na način rada ravnateljice Renate Peroš, jedine među ravnateljima županijskih ustanova koja se jučer nije pojavila na sjednici Županijske skupštine kako bi branila svoje izvješće. Vijećnici AM-a, SDP-a i nezavisne liste Ivice Žuvele tako su ostali bez odgovara na brojna pitanja.

- Ovo je peta godina zaredom kako se Peroš ne pojavljuje na sjednicama, čime se krše esencijalna vijećnička prava da dobijemo odgovore na pitanja o sudskim postupcima za protuzakonita zapošljavanja, zbog kojih je muzej kao pravna osoba morao platiti kazne, kao ni o tužbama protiv novinara. Nitko njoj ne brani da tuži novinare, ali je nedopustivo da to radi sama institucija, a župan i Upravno vijeće joj to toleriraju. Ne odgovaraju nam ni na pitanja o odvjetničkim troškovima. Ne znam koliko će dugo vladajući jesti govna za Peroš umjesto da kažu nećemo je više pokrivati, neka dođe i obrani svoje izvješće. Osnovno pitanje je zašto ne dolazi? Zato jer ono što ona radi je jednostavno neobranjivo. Sramota je da jedna osoba ne odgovara nikome i radi štogod ju je volja, rekao je Marko Pupić Bakrač koji je jučer zbog toga na sjednici izgubio živce.

Marjana Botić je iznijela podatak o ukupno pet aktivnih sudskih sporova, od čega su četiri prekršajna, a jedan je na Visokom upravnom sudu.

- U listopadu ili studenome prijeti im opasnost za zastaru. Narodni muzej će potrošiti novce, a nitko za to neće odgovarati. Ova ravnateljica je eklatantan primjer nerada institucija RH koje rade isključivo za interese HDZ-a. Ovo bih digla na razinu države jer u jednom gradu u kojem Narodni muzej treba predstavljati instituciju vrhunskog kulturnog značaja, ona predstavlja primjer korupcije i partijskog podčinjavanja cijelog grada, poručila je Botić.

Za Antu Rubešu ovakve su stvari neprihvatljive u uređenim zemljama.

- Da se ovakva situacija događa u uredenim zemljama, ta osoba bi istog trenutka morala podnijeti ostavku. S druge strane, ta osoba sebi daje za pravo puno više od onoga što joj pripada. U trenutku kad se obnavljaju Kneževa i Providurova palača, ona samoinicijativno kaže da neće to preuzeti na sebe i aludira na to da bi grad trebao osnovati još jednu instituciju koja upravljala s te dvije uređene palače, što je apsurd jer ovdje iza nas je zgrada Narodnog muzeja. Ovo je ruglo, rekao je Rubeša pokazujući zatvoreni objekt. Nadovezao se Pupić Bakrač dodajući kako se volji Renate Peroš moraju podčiniti i župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić.

Rubeša je iskoristio priliko kako bi naglasio da je Akcija mladih puno toga promijenila svojim radom na sjednicama, a što možda nije vidljivo izvana.

- Prije bi za direktore dolazak na sjednice bio slobodan dan, praktički su tamo dolazili na izlet, istaknuo je Rubeša kao jedan od primjera promjene koju su donijeli.

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (12)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA