Biznis

POSTSEZONSKA ANALIZA

U Zadarskoj županiji plaće u turizmu među najnižima u RH

U prvih devet mjeseci 2021. godine u kategoriji "Turizam i ugostiteljstvo" na servisu MojPosao objavljeno je više od 10.000 oglasa za posao.

U prvih devet mjeseci 2021. godine u kategoriji "Turizam i ugostiteljstvo" na servisu MojPosao objavljeno je više od 10.000 oglasa za posao.

Potražnja za turističkim i ugostiteljskim djelatnicima tako već peti mjesec zaredom nadmašuje pretpandemijsku razinu. Najtraženija zanimanja u kategoriji „Turizam i ugostiteljstvo" su: konobar/barmen, kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, sobarica/spremačica te recepcionar.

Od ukupnog broja objavljenih poslova u kategoriji „Turizam i ugostiteljstvo", 63% odnosilo se na priobalne županije (*poslodavci su u mogućnosti označiti više županija rada za jedan oglas). Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (30%), odnosilo se na Splitsko-dalmatinsku (16%), Istarsku (14%) te Primorsko-goransku županiju (12%). Slijede Zadarska s 8%, Šibensko-kninska sa 6% oglasa te Dubrovačko-neretvanska županija s 5% oglašenih radnih mjesta.

No, poslovi u turizmu i dalje se nalaze među najslabije plaćenim zanimanjima. Prema podacima servisa MojaPlaća, plaće u turizmu su 20% niže od prosjeka.

Konkretnije, najviše plaće u turizmu imaju šefovi kuhinje (10.624 kune), menadžeri ugostiteljstva (8.329 kuna) te pizza majstori (6.772). Prosječna plaća konobara, najtraženijeg zanimanja unutar kategorije, iznosi 5.144 kuna. Važno je napomenuti kako se radi o plaćama bez napojnica, koje tradicionalno čine dio plaće konobara, ali i kuhara.

Gledano prema županijama, najviše plaće u turizmu nalazimo u Dubrovačko-neretvanskoj (7.934) te Istarskoj županiji (7.049 kuna). Zadarska županija je pri dnu te ljestvice s prosječnom plaćom nižom od 6.000 kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA