Kultura

IZLOŽBA O IZDAVAŠTVU U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI

Broj izdanih knjiga dvostruko veći od europskog prosjeka

Od 254 izdane knjige 12 ih je u elektroničkom obliku, 48 u serijskim publikacijama, pet je audiovizualnih izdanja te mnoštvo časopisa, brošura i plakata

U razdoblju od studenog 2016. do studenog 2017. godine u Zadarskoj županiji tiskane su 254 knjige. Dobar dio te produkcije, kao i različiti časopisi i brošure, predstavljeni su na izložbi "Izdavaštvo na zadarskom području", koja će u Znanstvenoj knjižnici biti otvorena do 30. studenoga.

Ravnatelj Znanstvene knjižnice Miro Grubić podsjetio je na podatke o lošoj čitalačkoj kulturi i prodaji knjiga u Hrvatskoj. Naša zemlja je ranije bila u europskom prosjeku s jednom objavljenom knjigom godišnje na 1.000 stanovnika, a danas je taj prosjek lošiji.

- Međutim, u Zadru i okolici bi po tom prosjeku trebalo biti objavljeno oko 125 knjiga, a mi smo zabilježili 254, više nego dvostruko, što je ujedno između petine i šestine cijele hrvatske produkcije. To je Zadar, grad u kojem cvjeta izdavaštvo i obilježava njegovu kulturu i društvo u cjelini, istaknuo je Grubić.

Samu izložbu predstavila je dipl. knjižničarka Mihaela Šimat. Od 254 izdane knjige 12 ih je u elektroničkom obliku, 48 u serijskim publikacijama, pet je audiovizualnih izdanja te mnoštvo časopisa, brošura i plakata. Jedina komercijalna izdavačka kuća Forum izdala je 49 naslova., Sveučilište u Zadru 26 itd.

Od zanimljivih izdanja istaknula je knjigu DInke Dušević "Ljubav plavog mjeseca", zbog humanitarnog karaktera. Prihod od ove knjige koju je baka pisala unučici za vrijeme liječenja u bolnici namijenjen je Ligi protiv raka, odnosno kupnji potrebnog uređaja za liječenja onkoloških bolesnika.

Kao zanimljivost istaknuta je i prva zbirka pjesama donedavnog župana Stipe Zrilića u izdanju Gradske knjižnice Benkovac. Osim što se bavi slikarstvom, Zrilić je u posljednje vrijeme pisao u pjesme, a one su u zbirci otisnute zajedno s prijevodima na engleski, japanski latinski i izvorni japanski jezik.

Izložbu je otvorio pročelnik Grada Zadra za kulturu i šport Radovan Dunatov.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA