Kultura

ZADARSKI SPONZORI PODUPIRU TUĐU TRADICIJU

U Zadru je alka iz 14 stoljeća, a Grad daje donaciju za 303. Sinjsku alku

Grad Zadar je ovog ljeta sponzorirao održavanje 303. Sinjske alke s 20 tisuća kuna.

ZADAR- Grad Zadar je ovog ljeta sponzorirao održavanje 303. Sinjske alke s 20 tisuća kuna. U obrazloženju odluke, koju potpisuje gradonačelnik Branko Dukić, donacija je u svrhu podupiranja alke kao tradicijske, kulturne i sportske manifestacija. 

Zadarska alka je starija od sinjske, ali ta se tradicija u Zadru ne podržava niti održava. Malo tko zna kako je Alka u Zadru najstarija viteška igra na istočnoj obali Jadrana i teritoriju Hrvatske, a prvi tragovi u uredbama i dokumentima Grada datiraju iz 1346. godine.

Udruga Bleke i konji su 10 godina održavali alku na Bokanjcu. Bez konja sa 60 sudionika i više od tri sata programa. Od Grada Zadra svake su godine dobivali po 5 000 kuna, od čega je skoro cijeli iznos išao za honorar Gradskoj glazbi.

Ali Sinjska alka je, sudeći prema strukturi sponzora i pokrovitelja, politički nacionalni projekt. Sa Zračnom lukom Zadar, koja je i ranije bila sponzor te manifestacije, Grad Zadar je svrstan u A sponzore. Zadarska županija je s nešto manjim iznosom među C sponzorima. Zadarska pivovara bila je pokrovitelj alkara. Novac donacija uplaćivan je na račun Alkarskog viteškog društva u Sinju.

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA