Zadar

HOĆE LI SE ZGRADA OBNAVLJATI ILI RUŠITI?

U Županiji ne znaju planove novih vlasnika bivše Poliklinike

Vlasnik je prije izvođenja bilo kakvih građevinskih radova u obvezi kod nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra ishoditi odgovarajući akt za gradnju

U Zadarskoj županiji još uvijek nemaju informaciju o namjerama novog vlasnika zgrade nekadašnje Poliklinike na Kolovarama - hoće li zgradu obnavljati, rekonstuirati ili možda i rušiti. Zaključak je to odgovora kojega je pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom Zadarske županije Nikica Miletić dostavio na pitanje vijećnice Suzane Jakovac na prošloj Skupštini Zadarske županije.

- Radi se o firmi koja se zove „Eko Zadar Dva" u vlasništvu je gospodina Iljke Ćurića, koji je opet zet bivšeg HEP-ovog direktora sektora za strategiju i investicije Ante Ćurkovića, "kralja hrvatskih vjetrova". Nažalost, pojavljuje se tu i kaznena prijava USKOK-a protiv gospodina Ćurkovića koja je teška više od 200 milijuna eura. Dotična obitelj poznata je po tome što je 2018. godine kupila luksuznu Vilu Schwarz u ekskluzivnom dijelu grada Zagreba i da su se u mjesecu kolovozu samo u jednom trenu pojavili bageri i da porušili tu vilu koja je izgrađena 1922. godine. Muči me to što se bojim da ćemo dozvoliti isto ono što se desilo gradu Zagrebu, a da ćemo ovaj porušiti zgradu koja možda nije zaštićeni spomenik kulture u ovom trenutku, ali je sagrađena 40-tih godina prošlog stoljeća, autentična je, mediteranska, prikladno usklađena u ambijent našeg primorskog područja. Bojim se da ćemo tek tako i olako uništavati najbolje ono što imamo u ovom gradu, a to je naša kulturna i spomenička baština, rekla je Jakovac, izrazivši bojazan da će na tom mjestu niknuti hotel koji će narušiti ambijent mediteranskog kraja.

Pred novu sjednicu Županijske skupštine odgovorio joj je pročelnik Miletić:

- Predmetna zgrada je sukladno Odluci Županijske skupštine Zadarske županije, a po prethodno provedenom javnom natječaju prodana tvrtki EKO ZADAR DVA d.o.o. Zagreb, za iznos u visini od 22.334.455,99 kuna, te je dana 16. ožujka 2020. godine između Zavoda za javno zdravstvo Zadar i imenovanog ponuditelja zaključen ugovor o kupoprodaji nekretnine, ovjeren kod javnog bilježnika. U odnosu na predmetno vijećničko pitanje u dijelu koji se odnosi na moguću promjenu namjene i rekonstrukciju predmetne zgrade, za napomenuti je da je investitor/vlasnik prije izvođenja bilo kakvih građevinskih radova u obvezi kod nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra ishoditi odgovarajući akt za gradnju, sve sukladno odredbama posebnih propisa koji reguliraju gradnju (Zakon o gradnji i Zakon o prostornom uređenju) kao i odredbama važećeg prostornog plana jedinice lokalne samouprave na čijem području se nalazi nekretnina, napisao je Miletić, ne dajući odgovor na pitanje koje je postavila Jakovac.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA