SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713909600 AND gallery_id = 11262File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713909600, '11262', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Učenici bacili rukavicu servisu Pomorske škole: evo koje su prednosti novog sustava... - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

POBJEDA U HACKATONU OTIŠLA U SŠ VICE VLATKOVIĆA

Učenici bacili rukavicu servisu Pomorske škole: evo koje su prednosti novog sustava...

Umjesto papira koji se trebaju ispunjavati ovdje bi se podaci automatski izlistavali, nakon čega bi poslodavac novac uplaćivao izravno na račun učenika

Učenici Strukovne škole Leo Sikirić, Vito Ivanišević, Paulo Kotlar i Borna Maržić pobjednici su ovogodišnjeg hackatona, koji se održavao u okviru programa četvrtog My Smart City konferencije i hackathona. Njihov tim Fušeri pod mentorstvom Anamarije Friganović Goić pobijedio je s projektom Učenički web servis, koji bi trebao olakšati i ubrzati sklapanje poslova i isplatu plaća koje se ugovore temeljem ugovora o povremenom radu.

Trenutačno takvu uslugu svim učenicima na području Zadarske županije pruža Pomorska škola. Problemi na koje su ovo ljeto naišli su komplicirana papirologija i gužve pred Pomorskom školom, koje su im uzimale vrijeme ali ih i dovodili u rizične situacije povezane s pandemijom koronavirusa.

- Naša ideja je da se učenički servis digitalizira, a sav posao obavlja preko weba. Znamo da gotovo nitko nije prvi put došao u Pomorsku školu sa svim papirima, a ovdje bi se papirologija ukinula, istaknuli su učenici na prezentaciji.

Trenutačna procedura je takva da poslodavac pošalje dokumentaciju Pomorskoj školi, u kojoj se napravi obračun i provizija, vraća se poslodavcu, a kada on uplati Pomorska škola prosljeđuje novac učeniku. To u praksi znači da učenici svoju plaću za jedan mjesec dobiva tek krajem sljedećeg.

- Važna inovacija bila bi povezivanje s MojAAI@EduHr, autentikacijskom i autorizacijskom infrastrukturom sustava znanosti i visokog obrazovanja u RH. Umjesto papira koji se trebaju ispunjavati ovdje bi se podaci automatski izlistavali, nakon čega bi poslodavac novac uplaćivao izravno na račun učenika. Učenici bi mogli pretraživati ponudu poslova, poslati zahtjev poslodavcu i ako ga on prihvati automatski bi se sklapao ugovor o povremenom radu. U sučelju poslodavca bila bi lista ugovora, obračun sati i forma za izravnu isplatu bez posrednika, objasnili su učenici.

Jedna od ideja bila je smanjenje provizije, ali su u žiriju (Ana Odvitović, Žan Skoblar i Stipe Stagličić) primijetili kako je ona vjerojatno zakonski definirana. No sve ostalo je toliko logično i životno da je pravo čudo kako ovakav servis već do sada ne postoji.

U slučaju izrade aplikacije ona bi se mogla primjenjivati na razini cijele Hrvatske, ali i proširiti na poslove studentskog servisa koji funkcionira na isti način.

Proglašenja pobjednika zadarskog My Smart City hackathona
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA