Kultura

IZLOŽBA U BIOGRADU

Uđite u imaginarni svijet apstrakcije Zadranke Marije Joze

U utorak u 19 sati u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvara se "Imaginarni svijet apstrakcija" autorice Marije Joze.

U utorak u 19 sati u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvara se "Imaginarni svijet apstrakcije" autorice Marije Joze.

Ovo je druga samostalna izložba zadarske umjetnice koja svoje slikarsko umijeće ostvaruje u tehnici enkaustike - nanošenje voštanih boja peglom na platno. Kao članica likovne udruge Art Forum Zadar aktivno sudjeluje u skupnim izložbama i drugim aktivnostima. Ćoza se prvi put prezentira u skupnoj izložbi, pod nazivom - Slikarski radovi iz obitelji Zekanović,u galeriji Crkve Sv. Petar stari i Andrija, 2016. godine u Zadru. Nakon toga slijedi više skupnih izložbi sa likovnom udrugom Art Forum Zadar. U siječnju 2018. godine prvi put samostalno izlaže u Caffe galeriji Dina u Zadru, da bi u svibnju ostvarila drugu samostalnu izložbu u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, na čemu se ovim putem zahvaljuje ravnatelju Draženku Samardžiću.

Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja, a evo poziva prof. Borisa Žuže:

U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Biograda na Moru, ljubiteljima likovnosti izložbom recentnih likovnih djela, predstavlja se likovna umjetnica iz Zadra, Marija Joza. Svoje slikovne kreacije ostvaruje u likovnoj tehnici enkaustike, a riječ je o svojevrsnom stapanju voska kao vezivnog sredstva i posebnih pigmenata boja, koje se nanose na odgovarajuću papirnatu podlogu.

Tako se ovisno o pažljivo odabranoj kombinaciji boja te dinamici gestualnog kretanja ruku, jednom se rotira papir, a drugom pomoću grijalice nanose boje u nekoj vrsti kontrolirane akcije ostvarujući različite apstraktne kompozicije.

Umjetnica se ponekad koristi i dodatnim intervencijama, koristeći različite metalne nastavke, da bi utisnula i naglasila pojedine tragove u cilju pojačane sugestivnosti izraza. Postupak stvaranja objedinjuje složenu dinamiku, oslobađanjem slikaričine imaginacije i osjećajnosti u simbiozi s gestualnošću pokreta i kretanja po slikovnoj podlozi, pri čemu nastaju oblici slični mikroskopskom pogledu u neke nepoznate imaginarne svijetove.

Kao konačni rezultat stvaralačkog čina su likovna djela izložena na ovoj izložbi, koja iznenađuju i plijene pažnju ozračjem lirske apstrakcije te magijom slikovnog znakovlja organičkog predznaka.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA