Zadar

AKTIBIZ - POČETAK EU PROJEKTA

Udruga „Eko-Zadar" postaje društvenim poduzetnikom

Udruga „Eko-Zadar", Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA i udruga „Prospero" partneri u zajedničkom projektu, održali su multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar početnu konferenciju projekta „AktiBiz - društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu".

Udruga „Eko-Zadar", Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA i udruga „Prospero" partneri u zajedničkom projektu, održali su multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar početnu konferenciju projekta „AktiBiz - društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu".

U priopćenju se ističe kako udruga „Eko-Zadar" postaje društvenim poduzetnikom, a namjera joj je time stvoriti stabilnost postojećih radnih mjesta u udruzi, ali i stvarati nova radna mjesta, te sa stjecanjem društveno poduzetničkog iskustava s vremenom postati info točkom gdje bi potporu na istom putu mogle naći udruge i drugi zainteresirani.

Ovo je bit provedbe projekta „AktiBiz - društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu" koji je 11. lipnja 2021. predstavljen u Gradskoj knjižnici Zadar, a kojeg udruga „Eko-Zadar" provodi u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-om) i udrugom „Prospero" iz Gračaca.

Nazočne su na početnoj konferenciji pozdravili ravnatelj Agencije za ruralni razvoje Zadarske županije AGRRA-e Vladimir Kovačević koji je istaknuo kako je razvoj društvenog poduzetništva važan jer, ne samo što osigurava održivost okoliša, već i čovjeku, kao društvenom biću, nudi motivaciju za rad koja nije samo u zaradi nego i u doprinosu dobrobiti društva, te predsjednica udruge „Prospero" Slavica Miličić.

Miličić je ukratko prenijela put kojeg je udruga „Prospero" prošlo od početka pokretanja izrade suvenira i obuće do danas kada kroz vlastito poduzeće na ovoj proizvodnji zapošljava šest žena.
-Naša keramička ovčica jedna je od najprodavaniji suvenira na Plitvičkim jezerima, a osim suvenira uglavnom izrađujemo obuću - radnu, zaštitnu i sada ljeti - modnu žensku obuću. Zajednički odlučujemo, dosta recikliramo i prije svega nam je važno da zaposlimo što više žena i da višak novca uložimo u projekte u zajednici. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekt proširiti društveno poduzetništvo u našem društvu jer je to dobar model koji razvija konkurentnost i smanjuje siromaštvo, rekla je Miličić

Provedba projekta AktiBiz započela je 12. ožujka 2021. i trajat će dvije godine, sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova je ukupna vrijednost 938.219,95 HRK pri čemu, sufinanciranje EU-a iznosi 85 posto tj. 797.486,96 HRK dok ostatak sredstva osigurava državni proračun RH.


U prvoj fazi provedbe projekta AktiBiz, osim izmjene Statuta i izrade poslovnog plana, radnice udruge „Eko-Zadar" educirat će se o poslovanju udruge kao društvenog poduzetnika nakon čega slijedi osmišljavanje novih usluga i izgradnja interesa za njima. Paralelno s time djelovat će se na uspostavi neformalne mreža društvenih poduzetnika okupljene oko web mjesta na kojem će se promovirati proizvodi i usluge društvenih poduzetnika. Kroz newslettere informirat će se zainteresirani o novostima u području društvenog poduzetništva, a sljedeće godine u planu su konferencija na temu društvenog poduzetništva i sajam društvenih poduzetnika Zadru. Također će biti održana i predavanja o društvenom poduzetništvu za nezaposlene, kako za one koji su članovi dviju udruga - „Eko-Zadar" i „Prospero", tako i za one koji to nisu.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA