Zadar

PRAVNE ZAVRZLAME OKO STATUTA NARODNOG MUZEJA

Ured državne uprave dao Pupiću Bakraču za pravo ali natječaj neće biti poništen

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač tražio je nadzor Ureda državne uprave u vezi natječaja Narodnog muzeja: jedno je za ravnateljsko mjesto, a drugo za dva nova radna mjesta u toj ustanovi.

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač tražio je nadzor Ureda državne uprave u vezi natječaja Narodnog muzeja: jedno je za ravnateljsko mjesto, a drugo za dva nova radna mjesta u toj ustanovi.

Oba natječaja pozivaju se na odredbu Statuta koja je po Pupiću Bakraču sporna i zato je tražio nadzor državne službe za ustanove na zadarskom području. On je na to ukazivao i na skupštini Zadarske županije s koje je udaljen, a Statut je usvojen.

Nakon dobivenog nalaza Ureda državne uprave kojeg potpisuje, pravnica po struci Gordana DellOrco, županijski vijećnik je poslao priopćenje:

Kao što sam već izvijestio javnost od Ureda državne uprave zatražio sam nadzor zakonitosti Statuta Narodnog muzeja Zadar.

Nadzor je izvršen, dopisom sam izvješten kako su se moje tvrdnje pokazale točnima te je Ured državne uprave izrekao mjeru da se Statut uskladi sa zakonskim odredbama. Budući su protuzakonite odredbe Statuta navedene kao uvjet u natječaju za ravnateljicu (namjerno pišem ravnateljicu a ne ravnatelja) Narodnog muzeja Zadar sukladno tome natječaj će morati biti poništen.
Doista je nebulozno da netko u Statut, a potom i u natječaj gura odredbe po kojima kandidat ne smije imati nepravomoćnu presudu, pa čak traži da se protiv njega ne vodi niti istražni postupak. Zamislite to izglasava HDZ-ova većina u kojoj sjede čovjek koji je zatočio i davio ljubavnicu, čovjek koji je tukao nećaka u pripitom stanju a javnu dužnost im obnaša čovjek koji je isprebijao opernog pjevača !? O krimenima i optužnicama onoga koji farba tunele 12 puta da i ne govorim a i on obnaša visoke stranačke dužnosti !? Tko to izdaje potvrde da se protiv nekoga ne vodi istraga? Da malo iskarikiram. Kakva istraga? Čija istraga? Policije , DORHa, tajnih službi, MOSADa, CIAe, časnog suda HDZa?

I sve to i svi drugi uvjeti u Statutu i natječaju kako bi jedan jedini kandidat bila Renata Peroš, tvrdi Pupić Bakrač koji dodaje:
P.S Poništeni natječaji za glasnogovornika i kustosa Narodnog muzeja sadržavali su iste gore navedene protuzakonite odredbe te su kao takvi morali biti poništeni.

Predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković rekla nam je da se ona kao pravnica ne slaže s tim pravnim tumačenjem.

- To jednostavno nije u skladu sa zakonom. Obzirom na članak 26. Zakon o muzejima te članak Zakona o ustanovama, nama je dano pravo da uz uz propisane uvjete, možemo kroz Statut dodati i posebne. Ne znam zbog čega se toliko problematizira statutarna odredba da ne može biti primljena osoba protiv kojeg se vodi kazneni postupak ili je pravomoćno osuđena. Radi se o ustanovi u kojoj se radi s djecom, u izravnom je dodiru s javnosti i financira se proračunskim novcima, kazala je predsjednica Upravnog vijeća.

Poništen natječaj o zapošljavanju u Narodnom muzeju, prema njenim riječima, nema veze sa Statutom. Odluku o objavi donijela je v.d. ravnateljica Renata Peroš kao i o poništenju. 

- Ona mi je rekla da je natječaj poništen jer nije bio napravljen prema propisima, doznajemo od Marine Vuković Dujmović. Je li zato odgovorna pravna služba Narodnog muzeja ili v.d. ravnateljica, to bi također netko trebao provjeriti.
Natječaj za ravnateljsko mjesto u Narodnom muzeju, zaključen 11. travnja, na koji se javila samo Renata Peroš, neće biti poništen. Imamo instruktivni zakonski rok od 45 dana za odluku o izboru, kazala nam je predsjednica UV.

Ovo je sporni članak Statuta Narodnog muzeja, a hoće li se mijenjati i usklađivati kako je to iznesno u nalazu Ureda državne uprave, također nema preciznog odgovora:

Članak 35. Statuta Narodnog muzeja 

koja nije pravomoćno osuđena ili protiv koje se ne vodi kazneni postupak za neko od kaznenih djela protiv života i tijela, protiv ljudskih prava i temeljnih sloboda, protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja, protiv osobne slobode, protiv privatnosti, protiv časti i ugleda, protiv spolne slobode, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, protiv opće sigurnosti, protiv imovine, protiv gospodarstva, krivotvorenja, protiv intelektualnog vlasništva, protiv službene dužnosti, protiv pravosuđa, protiv javnog reda, protiv Republike Hrvatske, protiv strane države ili međunarodne organizacije, a koje je propisano Kaznenim zakonom

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA